Αύξηση 17% στον αριθμό των διασωληνώσεων μέσα σε ένα 24ωρο ♦ Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα στην Αττική που είναι σε πορτοκαλί συναγερμό
Ασυγκράτητη συνεχίζει την εξάπλωσή της η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό νέων, επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Παράλληλα, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για το προσεχές μέλλον, όσον αφορά και την αντοχή του συστήματος Υγείας. Μάλιστα, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση κατά 17% στον αριθμό των διασωληνώσεων, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από 65 που ήταν την προηγούμενη ημέρα. Επισημαίνεται επίσης ότι πριν από 12 ημέρες (στις 8 Σεπτεμβρίου), ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν στους 42.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι 7 στις 10 ΜΕΘ στην στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι «ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, ο οποίος βρίσκεται στους 554, καταλαμβάνοντας το 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή».
Όλα αυτά, τη στιγμή που αναμένεται ότι η έναρξη της περιόδου της γρίπης και οι άλλες εποχιακές ιώσεις θα επιβαρύνουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Τα νέα μέτρα στην Αττική
Για ακόμα μια φορά, οι νέες, επιβεβαιωμένες μολύνσεις στην Αττική ήταν πάνω από τις μισές τού συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή της Αττικής βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα να αναχαιτίσει την ορμή της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση –που απέτυχε με το άνοιγμα του τουρισμού και έχει κάνει πανάκεια τη χρήση μάσκας και την ατομική ευθύνη–επιλέγει να μην προχωρήσει σε μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, όπως ολιγομελή τμήματα στα σχολεία και αύξηση δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράλληλα, στο Μαξίμου εξετάζεται η λήψη περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση που δεν θα κριθούν αποτελεσματικά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ δεν αποκλείεται και η επιλογή ενός lockdown, με την κυβέρνηση πάντως να δηλώνει ότι αυτή αποτελεί την «τελευταία λύση».
Υπενθυμίζονται τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Αττική, τα οποία θα ισχύσουν από αύριο (Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου) έως τις 4 Οκτωβρίου:
► Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
► Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
► Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
► Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .
► Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
- Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
- Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
- Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
► Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
► Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
► Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
► Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Πηγή
Author: