Αρχισαν τα όργανα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων

Μοιραστειτε το

Αριστερά: Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Αννα Ροκοφύλλου. Δεξιά: Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε εκδήλωση στην πλατεία Λαμπρινής επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη

 

EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ) ζητάει από εργαζόμενους να επιστρέψουν δεδουλευμένα της προηγούμενης δεκαετίας (!), 12.500 ευρώ ο καθένας, για να καλύψει «τρύπα» που δημιουργήθηκε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τους πλήρωνε.

Δεδουλευμένα της… προηγούμενης δεκαετίας που ισοδυναμούν με τις ετήσιες αποδοχές ενός μισθωτού καλείται να επιστρέψει καθένας από τους 15 μουσικούς που συνεργάστηκαν με τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων την περίοδο 2009-2010.

Στις πλάτες τους έχει πέσει ένας οικονομικός καταλογισμός συνολικού ύψους 185.000 ευρώ· ένα έλλειμμα που εντοπίστηκε στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ) το 2015, στο πλαίσιο διαχειριστικού ελέγχου. Εν έτει 2020, ο ΟΠΑΝΔΑ αποφάσισε να ζητήσει από καθέναν από τους εργαζόμενους να επιστρέψει 12.500 ευρώ και το κάνει, λέει, για να… τους βοηθήσει.

Οι 15 μουσικοί είχαν συνάψει με τον ΟΠΑΝΔΑ συμβάσεις μίσθωσης έργου. Πληρώνονταν με «εντέλλεσθε» του τότε προέδρου του Οργανισμού, που έχει δηλώσει ότι για τις εντολές πληρωμής είχε το «πράσινο φως» τού τότε δημάρχου, Νικ. Κακλαμάνη, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Κάποια στιγμή, το Ελεγκτικό Συνέδριο γύρισε πίσω τα εντάλματα κρίνοντας ότι οι συμβάσεις των μουσικών υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

«Επειδή ήμασταν αναγκαίοι, συνεχίσαμε να δουλεύουμε αλλά και να πληρωνόμαστε με “εντέλλεσθε”», περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι «ο ΟΠΑΝΔΑ γνώριζε ότι υφίστατο πρόβλημα με τη νομιμότητα των συμβάσεών μας, εντούτοις αποδεχόταν και απολάμβανε κανονικά τις παρασχεθείσες υπηρεσίες μας, χωρίς να μας ενημερώσει».

Το 2015 γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος που εντοπίζει την οικονομική «τρύπα». Τον Απρίλη του 2018 ο ΟΠΑΝΔΑ κάνει αγωγή στους εργαζόμενους, ζητώντας επιστροφή των δεδουλευμένων τους. «Το Ειρηνοδικείο απορρίπτει την αγωγή ως απαράδεκτη», λένε οι εργαζόμενοι. Στην υπόθεση των καταλογισμών επανήλθε η νυν διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται από τα μέλη του Οργανισμού που πρόσκεινται στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, εν μέσω υψηλών αντιδράσεων από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Παρακράτηση

Παρά τις παρεμβάσεις των εργαζομένων, προσφάτως έγινε παρακράτηση ενός ποσοστού του μισθού όσων συνεχίζουν να εργάζονται στον ΟΠΑΝΔΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε όσους εργάζονται αλλού εστάλησαν οι καταλογισμοί στις εφορίες τους – κινήσεις που στη συνέχεια ανακλήθηκαν, περιγράφουν οι εργαζόμενοι, που όπως εξηγούν έχουν περιθώριο μέχρι 31/1/2021 να κινηθούν νομικά κατά των καταλογισμών.

Ο ΟΠΑΝΔΑ δηλώνει υποχρεωμένος, κατόπιν κατευθυντήριας οδηγίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των παλιών πορισμάτων, να καταλογίσει τα ποσά στους εργαζόμενους. Υποστηρίζει ότι η αγωγή του 2018 απορρίφθηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να προηγηθούν οι καταλογισμοί και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου εκεί ο Οργανισμός θα ζητήσει από την επίτροπο να μην τους καταλογίσει τα ποσά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στα ποσά, μόνο να συμμορφωθούμε στις αποφάσεις», είχε πει στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Αννα Ροκοφύλλου, έχοντας υποστηρίξει ότι με την αποστολή των καταλογισμών στους εργαζόμενους «κατά κάποιον τρόπο τους βοηθάμε»…

«Είναι ανήθικο να καταλογίζονται τα χρήματα στους εργαζόμενους. Μας φωνάξανε να δουλέψουμε, δουλέψαμε και παραδώσαμε έργο. Τυχόν λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης δεν μπορεί να πέφτουν πάνω μας. Είναι δικό τους θέμα να το λύσουν. Το πόρισμα του ελέγχου δεν λέει“καταλογίστε στους εργαζόμενους”», τονίζει στην «Εφ.Συν.» μουσικός.

«Δεν πληρώνουμε δεκάρα τσακιστή. Η απόφασή τους είναι παράνομη και καταχρηστική και παραβιάζει κάθε εργατικό δίκαιο», δηλώνει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝΔΑ. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προβεί ο ΟΠΑΝΔΑ στον καταλογισμό και διεκδικούν συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη.

Πηγή
Author: Στέργιος Ζιαμπάκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...

Υβριδικό τσέπης

Το Fiat 500 αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο της ιταλικής...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...