Δημοσιοποίησε τα ονόματα καταδικασθέντων για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που τύγχαναν υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικής εταιρείας –και ενώ τα ονόματά τους είχαν εκφωνηθεί δημόσια στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου– και το δικαστήριο έκρινε και σε δεύτερο βαθμό ότι κακώς το έπραξε διότι τα στελέχη δεν αποτελούσαν δημόσια πρόσωπα!
Ο λόγος για τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και το συνεργατικό ενημερωτικό μέσο Alterthess, των οποίων η έφεση ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση για την αγωγή SLAPP που είχαν λάβει τον Οκτώβριο του 2021 από τον Ευστάθιο Λιάλιο, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός», απορρίφθηκε. Η πρωτόδικη απόφαση έκανε εν μέρει δεκτή τη SLAPP αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, για δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της εταιρείας («Φίμωτρο στον Τύπο με αποδοχή αγωγής SLAPP», «Εφ.Συν.», 10/4/2023).
Η εν λόγω πρωτόδικη απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, εφόσον καταχώρισε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε τότε αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ εις βάρος του Alterthess και της δημοσιογράφου για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη ο ενάγων (στην αγωγή ο ενάγων ζητούσε 100.000 ευρώ ως αποζημίωση).
Με την απόφασή του, το Εφετείο ενώ αποδέχεται «το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Χρυσός» και τη συνεπεία αυτών ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και την τυχόν μόλυνση υδάτων σε κάποιες θέσεις υδροδότησης των οικισμών Στρατωνίου, Νεοχωρίου και Ολυμπιάδας», έκρινε μη αναγκαία για την πληροφόρηση του κοινού τη δημοσιοποίηση του ονόματος και της επαγγελματικής ταυτότητας του ενάγοντος. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου και σε αντίθεση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ενάγων δεν αποτελούσε δημόσιο πρόσωπο. Και ότι μια τέτοια δικαστική απόφαση, που κρίνει ότι δεν αποτελεί δημόσιο πρόσωπο ο νόμιμος εκπρόσωπος μιας εταιρείας που έχει την ποινική ευθύνη της δραστηριότητάς της για τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί εν δυνάμει ταφόπλακα για τη δημοσιογραφία.
Διότι υπαγορεύει τη μη αναφορά αυτού που είναι υπεύθυνος, για παράδειγμα, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί, σαν αυτό να έγινε από μόνο του – περίπου κάτι σαν φυσική καταστροφή. Εκτός κι αν, πλέον, ως δημόσια πρόσωπα νοούνται μόνο όσα επιδιώκουν την αυτοπροβολή, όπως για παράδειγμα οι celebrities!
«Οχι μόνο κατά τη γνώμη μας, αλλά και σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς για την Προστασία του Τύπου και με βάση τις ανακοινώσεις των εγχώριων Ενώσεων του Τύπου, η αγωγή εναντίον μας συνιστά SLAPP, είναι αβάσιμη και καταχρηστική και έχει στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση δημοσιογράφων και πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνουμε το αντικείμενο ενός κοινωνικού παραδειγματισμού που στόχο έχει να βάλει τη δημοσιογραφία και την κοινωνία στον πάγο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναίρεση της απόφασης, ζητώντας να μπει ένα φρένο στο φαινόμενο των SLAPP που έχει τρομακτικές συνέπειες στην ελευθερία του Τύπου και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Alterthess.
Και ζητούν από τις Ενώσεις, τους φορείς, τους πολίτες και τους αναγνώστες του να το στηρίξουν, όπως και όλους όσοι διώκονται μέσω τέτοιων επιθέσεων, ξεκινώντας καμπάνια οικονομικής στήριξης του Alterthess (https://alterthess.gr/product/crowdfundingslapp/), προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποζημίωση που επιδίκασε το δικαστήριο στον ενάγοντα, καθώς και στα δικαστικά έξοδα που απαιτούνται για τη συνέχιση αυτού του δικαστικού αγώνα.
«Να δοθεί θεσμική και συλλογική απάντηση»
Δήλωση της Σταυρούλας Πουλημένη στην «Εφ.Συν.»
«Τις αγωγές SLAPP πρέπει να τις αντιληφθούμε ως ένα διαρκές εμπόδιο στην ελευθερία του λόγου για τους δημοσιογράφους και την κοινωνία συνολικά. Δεν αφορούν τη στιγμή που τη δέχεσαι ούτε καν τον χρόνο ολοκλήρωσης μιας δικαστικής υπόθεσης που μπορεί να πάρει χρόνια. Είναι ένα εμπόδιο στον τρόπο που μιλάμε και γράφουμε για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα μια απόπειρα κοινωνικής φίμωσης που λειτουργεί σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών σε πρόσβαση στην πληροφόρηση. Δυστυχώς στη δική μας υπόθεση έχουμε μια δικαστική απόφαση που παραγνωρίζει ακριβώς αυτό το δικαίωμα εργαλειοποιώντας τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Η απάντηση στη δικαστική μας υπόθεση δεν αφορά το Alterthess, ούτε φυσικά εξαντλείται στα δικαστήρια. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα θεσμικό και κοινωνικό φρένο στις SLAPP αγωγές μέσω της υιοθέτησης μιας AntiSLAPP νομοθεσίας. Ακόμη πιο αναγκαίο, να δράσουμε προσπαθώντας συλλογικά να σπάσουμε τον φόβο που επιχειρείται να επιβληθεί στο να μιλάμε και να δημοσιογραφούμε ελεύθερα».
Πηγή
Author: