«Εγκληματική αμέλεια Μητσοτάκη από επιλογή, από ιδεοληψία»

Μοιραστειτε το

Σε κυβερνητική ιδεοληψία, άρνηση και κεντρική επιλογή αποδίδει ο Αλέξης Τσίπρας την παταγώδη αποτυχία στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και στην πτώση που παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σήμερα «δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής».

Χαρακτήρισε απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που πρότεινε χθες κατά την ομιλία του λέγοντας ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Δεύτερο lockdown θα ήταν απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης

Σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία», όμως υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι τη δεν έκανε ή τι έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο. Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα το οποίο έφερε η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι στο πρώτο κύμα «ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεών του σωθήκαμε, αλλά τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η ευθύνη πιστώνεται στους πολίτες».

Μίλησε, ακόμη, για εξαιρετικά κακό σχεδιασμό και τρομακτικές αντιφάσεις, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν «αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας. Σήμερα υπάρχουν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από εκείνους που παραδώσαμε το 2019».

Πολιτική απάτη και ψέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα περί πολιτικής απάτης της κυβέρνησης δηλώνοντας «δεν είναι μόνο η συμφωνία των Πρεσπών για την οποία δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε αυτό και επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό. Έταξε περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 4% και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020 είχαμε ύφεση. Λέει ότι έδωσε 24 δισ. ευρώ στην πανδημία, αλλά έχει δώσει 4,6 δις. και οι αριθμοί του γενικού λογιστηρίου του κράτους δεν μπορεί να λένε ψέματα.

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν εκλογές

Σε ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις και τα εσωτερικά του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή και μετά από μια ήττα στις Ευρωεκλογές με 9 μονάδες κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και μια περίοδο αναστοχασμού για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά.  Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι, δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό ενδεχόμενη επιλογή του πρωθυπουργού να προσφύγει στις εκλογές. Θα προκύψει όχι  από την θέλησή του να αιφνιδιάσει, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων».

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο να ζητούσα εκλογές εν μέσω πανδημίας».

Να βάλουν τέλος στη διγλωσσία, να πουν την αλήθεια

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσάπτοντας ερασιτεχνισμό και διγλωσσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναφορικά με τα εθνικά θέματα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι και η δική του κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, όμως είχε κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

«Ούτε απρόβλεπτος είναι ούτε απομονωμένος. Η τακτική του είναι προβλέψιμη. Διεκδικεί να καταλαμβάνει συνέχεια χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα. Παραβιάζει δικαιώματα τα οποία είναι λυμένα με τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε για τον Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο». 

Χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη τις πληροφορίες για επανέναρξη διευρενητικών επαφών και την επανεκκίνηση του διαλόγου για να ζητήσει, όμως από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

«Το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν διερευνητικές επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Ρωτάω. Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε; Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει ότι «όταν ένας πρωθυπουργός αναφέρεται στα εθνικά θέματα σε γραπτή ομιλία, σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθει. Στο άρθρο μίλησε για διαφορές με την Τουρκία και στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για μείζονα διαφορά. Υπάρχουν ελάσσονες διαφορές;».

Βέλη κατά ΚΙΝ.ΑΛΛ για την προοδευτική παράταξη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης. Καταλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο από τα αριστερά ως το κέντρο, αλλά δεν τον καταλαμβάνει όλο. Προφανώς υπάρχουν δυνάμεις που είναι δημοκρατικές και δυνάμεις στην κοινωνία που δεν έχουν κατ’ ανάγκη κομματική ένταξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το Κίνημα Αλλαγής ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε «δεν έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο, όμως εφόσον προσδιορίζεται ως προοδευτικό κόμμα το ΚΙΝ. ΑΛΛ. αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει και να το αποδείξει στα κρίσιμα ζητήματα».

Δεν παρέλειψε να απαριθμήσει τρία στρατηγικά ολισθήματα γα το Κίνημα Αλλαγής:

  1. Η απόφαση να μην στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις και στην Ευρώπη
  2. Η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική. Ιδίως για ένα κόμμα του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής
  3. Τρίτη ακατανόητη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό που βάζει γύψο στο δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...

Υβριδικό τσέπης

Το Fiat 500 αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο της ιταλικής...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...