Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Μοιραστειτε το

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Η απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου που θα συζητήσει τις κυρώσεις στη Τουρκία, οι συνεχείς δηλώσεις της κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη για διάλογο, καθώς και η ενεργή παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ δημιουργούν ένα πλαίσιο που μας φέρνει πιο κοντά στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Παράθυρο ευκαιρίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Economist αποκάλυψε ότι έχει ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας. Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών πολύ σύντομα.»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι:

«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος:

Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα σεβαστούμε την απόφασή του, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει.»

Οι προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι: «Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Ελπίζω ότι η Τουρκία έχει λάβει αυτό το μήνυμα. Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.»

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, διαχωρίζοντας με προσεκτικό τρόπο τη σημασία των τουρκικών Navtex που αφορούν την Κύπρο από αυτές που αφορούν την Ελλάδα:

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Με προβληματίζει διότι τα δικαιώματα της Κύπρου προσιδιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Αλλά σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση, πράγματι βλέπω ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο.»

Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ

Μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ κατέστησε σαφές ότι ο κυοφορούμενος διάλογος έχει τη σφραγίδα της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κ. Ράιχελ υπογράμμισε ότι:

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο ρόλο -διότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι στη Γερμανία δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ.»

Δεν υπαναχωρούμε

Ο Στέλιος Πέτσας στο briefing έδωσε ένα ακόμα σήμα ότι είμαστε πιο κοντά στον διάλογο, δηλώνοντας ότι:

«Το βασικό είναι ότι από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους οι επικοινωνίες. Εμείς πάντα -όπως έχουμε πει- επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι αν τα λόγια τα οποία απευθύνει η Τουρκία θα έχουν συνέχεια και αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα είναι προς όφελος των λαών της περιοχής και φυσικά των σχέσεων των δύο χωρών.»

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία:

«Ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το αν θα εφαρμοστεί και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί, ακριβώς, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και στο μεσοδιάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά φυσικά και μετά.»

Πάντως, όπως είδαμε και τον Ιούλιο, στα ελληνοτουρκικά δεν είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την έναρξη του διαλόγου από την έναρξη της κλιμάκωσης.

Πηγή: Cnn.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...

Σήφης Βαλυράκης: Ποιος ήταν ο πρώην υπουργός – Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Σήφης Βαλυράκης: Τραγική κατάληξη είχε το θρίλερ με την εξαφάνιση...