Πρόσθετες επενδύσεις ενός με δύο τρισ. δολαρίων ετησίως προϋποθέτει ο στόχος για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2) έως τα μέσα του αιώνα. Τα ποσά ισοδυναμούν με 1%-1,5% το παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης(ETC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Για να περιορισθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου εντός του αιώνα, οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου θα πρέπει να μηδενισθούν.
Από το 2000, το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει κοστίσει σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 4 τρισ. δολάρια σε χαμένη παραγωγή, ενώ οι τροπικές χώρες είναι 5% φτωχότερες από ό,τι θα ήταν χωρίς τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Η Επιτροπή ETC αποτελεί διεθνή συνασπισμό 40 ενεργειακών παραγωγών, βιομηχανικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ArcelorMittal, HSBC, BP, Shell , Orsted και Bank of America, που έχουν δεσμευθεί στην επίτευξη οικονομίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να υπάρξει δραματική βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, με αύξηση της ετήσιας προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος -σε παγκόσμιο επίπεδο- κατά τέσσερις με πέντε φορές, στις 90.000 με 115.000 τεραβατώρες, με επιτάχυνση έως και έξι φορές σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 των ετήσιων ρυθμών αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι είναι εφικτό, από τεχνικής και οικονομικής άποψης η επίτευξη του στόχου για οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Και το μηδέν πρέπει να είναι μηδέν»… γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας οι δράσεις της επόμενης δεκαετίας -ειδάλλως θα είναι πολύ αργά», επισημαίνει ο ασκών καθήκοντα προέδρου στην ETC, Αντέρ Τέρνερ.
Ως αποτέλεσμα της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης, η πετρελαϊκή ζήτηση πρέπει να μειωθεί από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019 περίπου στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα μέσα του αιώνα, ενώ θα πρέπει να καταργηθεί η χρήση του θερμικού άνθρακα, αναφέρει η έκθεση.
Πηγή
Author: Newsroom