Η καραντίνα μείωσε τις ώρες εργασίας

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Σημαντική συρρίκνωση των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα έφερε σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτυλίχθηκε η απόλυτη καραντίνα του «Μένουμε Σπίτι» αλλά και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και του θερινού τουρισμού προς μια νέα κανονικότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η απασχόληση ανά εβδομάδα έπεσε κάτω από το όριο των 30 ωρών για το εμπόριο, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τις κατασκευές και άλλες υπηρεσίες, ενώ στο όριο των 30 ωρών κινήθηκε στις χρηματοπιστωτικές (τράπεζες) και επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Η μείωση κυμάνθηκε δηλαδή στο 32% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και στο 22,5% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες. 

Στους ίδιους κλάδους, ο μέσος όρος εργασίας έπεσε στις 29,2 ώρες την εβδομάδα, από 42,9 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και 37,7 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αντίστοιχα, η μείωση άγγιξε το 30% στις κατασκευές, όπου ο μέσος όρος εργασίας έπεσε στις 27 ώρες την εβδομάδα από 38,6 ώρες εργασίας την εβδομάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και 35 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...