Ισραήλ: Διεθνείς κυρώσεις εναντίον δύο ακροδεξιών υπουργών του – Η αντίδραση του ισραηλινού ΥΠΕΞ

Μοιραστειτε το

Βρετανία,  Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία επέβαλαν κυρώσεις κατά των ακροδεξιών υπουργών του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, κατηγορώντας τους για «υποκίνηση βίας» εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκβιρ – έναν έποικο της Δυτικής Όχθης – και στον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Σμότριτς.

«Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς έχουν υποκινήσει εξτρεμιστική βία και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας.

Η υποστήριξη «του αναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων και της ίδρυσης νέων ισραηλινών οικισμών είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη», τόνισαν, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις τους «απαράδεκτες». «Γι’ αυτό έχουμε λάβει μέτρα τώρα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», συμπλήρωσαν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ χαρακτήρισε την κίνηση «εξωφρενική», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην «απαράδεκτη απόφαση».

Μιλώντας στα εγκαίνια ενός νέου οικισμού στους Λόφους της Χεβρώνας, ο Σμότριτς έδειξε «περιφρόνηση» απέναντι στις κυρώσεις. «Η Βρετανία έχει ήδη προσπαθήσει μία φορά να μας εμποδίσει να εγκατασταθούμε στο λίκνο της πατρίδας μας (…) Είμαστε αποφασισμένοι, αν θέλει ο Θεός, να συνεχίσουμε να χτίζουμε». «Επιβιώσαμε από Φαραώ, θα επιβιώσουμε από τον (σ.σ. Βρετανό πρωθυπουργό)» Κιρ Στάρμερ, αντέδρασε επίσης περιφρονητικά ο Μπεν Γκβιρ.

Στην κοινή ανακοίνωση η Βρετανία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει «μια ισχυρή φιλία με τον λαό του Ισραήλ με βάση κοινούς δεσμούς, αξίες και δέσμευση για ασφάλεια και το μέλλον».

Ο αποκλεισμός

«Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων από τη Χαμάς, η οποία δεν μπορεί να έχει κανένα μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, μια αύξηση της βοήθειας και μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με διεθνείς ειδικούς.

Το Λονδίνο ανέστειλε τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση για «σκανδαλώδεις πολιτικές» της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η βρετανική διπλωματία μάλιστα κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή και ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά των εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος χαρακτήρισε την κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες της ισραηλινής επίθεσης «μια σκοτεινή νέα φάση σε αυτή τη σύγκρουση», έχει καταδικάσει προηγουμένως δηλώσεις του Σμότριτς για την πιθανή εκκαθάριση και καταστροφή της Γάζας και τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της σε τρίτες χώρες.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ενημερώθηκε για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος δύο υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξοργιστική».

«Ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να κατατάξει δύο από τους υπουργούς μας στη βρετανική λίστα κυρώσεων. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι αιρετοί αξιωματούχοι και μέλη της κυβέρνησης υπόκεινται σε τέτοιου είδους μέτρα», δήλωσε ο Σάαρ σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να κατονομάσει τους υπουργούς που στοχοποιούνται.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει απέναντι στην «απαράδεκτη απόφαση».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Τραμπ για Γάζα: «Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν – Πρέπει να διευθετηθεί»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από το Αμπού Ντάμπι...

Νίκαια: Εξιχνιάστηκε υπόθεση συμπλοκής με οπαδικά κίνητρα μεταξύ 6 ατόμων

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της ΔΑΟΕ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μόρις, ο αλιγάτορας του «Happy Gilmore»

Ένας αλιγάτορας που εμφανίστηκε σε πολλές χολυγουντιανές παραγωγές για...