Κοροναϊός: Πού οδηγεί η υπνική άπνοια και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο | in.gr

Μοιραστειτε το

Ακόμα που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για χειρότερη έκβαση της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη μετά από συστηματική ανασκόπηση μελετών που αφορούσαν ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι είχαν επίσης διαγνωσθεί με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep Medicine Reviews» υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης που έχει ο νέος κοροναϊός στα άτομα με τη σοβαρή αυτή διαταραχή του ύπνου καθώς και για καλύτερο εντοπισμό των αδιάγνωστων ατόμων με υπνική άπνοια, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά – για την ακρίβεια εκτιμάται ότι ποσοστό έως και 85% των περιπτώσεων υπνικής άπνοιας παραμένουν αδιάγνωστες.

Σοβαρή διαταραχή

Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική απόφραξη των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου εξαιτίας χαλάρωσης των μυών του λάρυγγα. Διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα που ροχαλίζουν ή σταματούν να αναπνέουν παροδικά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που συνδέονται με την υπνική άπνοια, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση έχει φανεί ότι σχετίζονται και με την κακή έκβαση σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η διάγνωση για αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με επιπρόσθετο κίνδυνο προβλημάτων σε άτομα με COVID-19.

Έτσι προχώρησαν σε ανασκόπηση δεκαοκτώ μελετών που διεξήχθησαν ως τον Ιούνιο του 2020 και οι οποίες εξέταζαν την αποφακτική υπνική άπνοια σε συνδυασμό με τη νόσο COVID-19. Από το σύνολο των μελετών οκτώ συνδέονταν κυρίως με τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 ενώ δέκα συνδέονταν με τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση της υπνικής άπνοιας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου

Παρότι, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με την COVID-19, υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πολλοί ασθενείς που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με COVID-19 εμφάνιζαν αποφρακτική υπνική άπνοια. Μάλιστα, με βάση αυτές τις ενδείξεις, ιδιαιτέρως στους διαβητικούς ασθενείς η ύπαρξη υπνικής άπνοιας φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κακής έκβασης της COVID-19 ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου. Σε μια μεγάλη μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη που νοσηλεύθηκαν για COVID-19, όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια αντιμετώπιζαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου την έβδομη ημέρα από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Μισέλ Μίλερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ ανέφερε πως «με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το πόσα άτομα πάσχουν από υπνική άπνοια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και πόσα ακριβώς άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να έχουν χειρότερη κατάληξη εξαιτίας της COVID-19. Η υπνική άπνοια υποδιαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό και δεν γνωρίζουμε αν η αδιάγνωστη υπνική άπνοια συμβάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακής κατάληξης της COVID-19».

Η δρ Μίλερ εξήγησε ότι «πιθανώς η COVID-19 αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και επιδρά στα μονοπάτια της βραδυκινίνης τα οποία επηρεάζονται και στους ασθενείς με υπνική άπνοια. Όταν σε ένα άτομο αυτοί οι μηχανισμοί είναι ήδη επηρεασμένοι, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η COVID-19 να τους επηρεάσει ακόμη περισσότερο».

Σύσταση στους ασθενείς για λήψη όλων των μέτρων προστασίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό για τα άτομα με υπνική άπνοια να γνωρίζουν τον πιθανό επιπρόσθετο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση που μολυνθούν με τον νέο κοροναϊό και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους σε αυτόν. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γουόρικ τονίζουν μάλιστα ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί αν τα άτομα με υπνική άπνοια χρειάζεται να προστεθούν στη λίστα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού για σοβαρή νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2. Σε κάθε περίπτωση συστήνουν στους γιατρούς που φροντίζουν περιστατικά COVID-19 εντός νοσοκομείων να καταγράφουν αν οι ασθενείς πάσχουν από υπνική άπνοια, ώστε να προκύψουν στο μέλλον πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα δώσουν σαφέστερη εικόνα σχετικά με το πόσο η υπνική άπνοια επιβαρύνει την έκβαση της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: Θεοδώρα Τσώλη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα