Κορωνοϊός: Σκέψεις για ήπιο lockdown στην Αττική – Οι φόβοι των ειδικών και τα επιπλέον μέτρα

Μοιραστειτε το

Η εκτόξευση του αριθμού των διασωληνωμένων78 την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έναντι 38 την 1η Σεπτεμβρίου- σε συνδυασμό με την έκρηξη των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, έχει ως αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας να πιέζεται αρκετά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για πληρότητα 60-65% στα νοσοκομεία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η προσθήκη του «Ιπποκράτειου» στα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιποι χώροι υποδοχής των ασθενών της πανδημίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πλέον σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους οι επιδημιολόγοι – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να «πιέζουν» για περαιτέρω μέτρα στην Αττική ακόμη και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα απόδοσης αυτών που τέθηκαν σε ισχύ μόλις σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζει σε συγκεκριμένες γειτονιές του δήμου της Αθήνας, ωστόσο όπως εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ανά δήμο είναι ουσιαστικά ανέφικτη καθώς η Αττική δεν είναι μια μικρή περιοχή ή ένα νησί και οι κάτοικοι μετακινούνται αδιάλειπτα από δήμο σε δήμο, για λόγους εργασίας ή άλλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη.

«Πονοκέφαλος» οι μετανάστες του κέντρου και τα ΜΜΜ

Μία από τις πληθυσμιακές ομάδες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Και αυτό γιατί εκτός από το ενδεχόμενο ότι κάποιοι μπορεί να μην έχουν καταγραφεί, συνεπώς να μην είναι εφικτό να εντοπιστούν, διαβιούν σε συνθήκες που θεωρούνται ιδανικές για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν επίσης έναν τομέα που χρειάζεται ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις κατά τους ειδικούς, όπως αύξηση των δρομολογίων και του αριθμού των λεωφορείων.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Σκάι, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος έκρουσε καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Απαισιόδοξος για την πορεία του κορωνοϊού εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Τα πιθανά μέτρα που βρίσκονται «στο τραπέζι» είναι πολλαπλά και το lockdown λίγων ημερών στην Αττική είναι μεν το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αλλά θα αποτελέσει την ύστατη λύση, αφού έχουν εξαντληθεί άλλες. Πιθανό μέτρο θεωρείται η επιστροφή των SMS για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή άτομα άνω των 65 και ευπαθείς, καθώς πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να έχουν μοιραία έκβαση.

Τι ισχύει από σήμερα

Από σήμερα λοιπόν Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.

Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,

-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,

-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

– Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.

– Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα σήμερα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Τα 2.591 (17,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.348 (41,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

«Κόκκινη» και πάλι η Αττική

Από τα 155 εγχώρια κρούσματα, τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου

• 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Καμένα Βούρλα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των προσφυγόπουλων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ομάδας κατοίκων στα...

Σάμος: Θρήνος, λουλούδια και λευκά ρούχα στις κηδείες της Κλαίρης και του Άρη

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκαν σήμερα στο Βαθύ της Σάμου οι κηδείες...