Ορθιοι από αριστερά: Ε. Δεβελέκος, Στ. Γιαννούλης, Γ. Σηφακάκης, Τζ. Ασλάμ, Λ. Παπαγιαννάκης. Καθιστοί από αριστερά: Θ. Καμπαγιάννης, Ν. Φωτόπουλος, Π. Κωνσταντίνου, Ι. Κούρτοβικ, Μ. Σαρρής
Ανήμερα της τραγικής επετείου (13 Ιουνίου), δύο χρόνια μετά το έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 600 πρόσφυγες, η ΚΕΕΡΦΑ και η συλλογικότητα «Μέχρι Τέλους» καλούν σε κοινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ● Συλλαλητήριο στις 21 Ιουνίου στο Σύνταγμα
Το αίτημα για δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών γίνεται ένα με το αίτημα για δικαιοσύνη στο εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου και η μνήμη των αδικοχαμένων της αμαξοστοιχίας ενώνεται με τη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν στο Αιγαίο αργά τη νύχτα στις 13 προς 14 Ιουνίου πριν από δύο χρόνια. Την Παρασκευή, ανήμερα της τραγικής επετείου του ναυαγίου, η ΚΕΕΡΦΑ και η συλλογικότητα «Μέχρι Τέλους» καλούν σε κοινή συγκέντρωση μνήμης και αγώνα έξω από τη Βουλή.
Μέλη της ομάδας «Μέχρι Τέλους» συναντιούνται κάθε βράδυ στο Σύνταγμα τους τελευταίους μήνες με σκοπό να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών που γράφτηκαν στο προαύλιο της Βουλής κατά τη διάρκεια της ιστορικής κινητοποίησης τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι να φτάσει στο τέλος της η υπόθεση με την απόδοση δικαιοσύνης. Αυτή την Παρασκευή μαζί με τα ονόματα των νεκρών που τα εκφωνούν τα μέλη της ομάδας κάθε βράδυ στις 11.21, την ώρα της τραγικής σύγκρουσης, θα ακουστούν και τα ονόματα των νεκρών της Πύλου, όσων έχουν αναγνωριστεί από τους πάνω από 600 που πνίγηκαν, γιατί οι περισσότεροι χάθηκαν μέσα στα νερά του Αιγαίου χωρίς να είναι γνωστά τα στοιχεία τους.
«Λίγους μήνες μετά τα Τέμπη συνέβη στην Πύλο μια τραγωδία και μας θύμισε πως η αδιαφορία του κράτους συνεχίζεται και δεν σταμάτησε στα Τέμπη. Η μνήμη τους είναι η δύναμή μας, είναι το πιο δυνατό μας όπλο. Οσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν να ξεχάσουμε, έχουμε καθήκον να μην το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί όσο χρειαστεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, μέχρι τέλους» είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ο Εκτορας Δεβελέκος, εκπρόσωπος του «Μέχρι Τέλους».
Μήνυμα από το Λος Αντζελες
«Δύο χρόνια μετά την Πύλο ο πλανήτης συγκλονίζεται από εξελίξεις πρωτοφανείς. Το Λος Αντζελες στέλνει το μήνυμα ότι ο ρατσισμός δεν περνάει. Ο Τραμπ έβαλε μπροστά ένα σχέδιο μαζικών απελάσεων και βρήκε απέναντί του τις κοινότητες, τα συνδικάτα, σε μια πρωτοφανή εξέγερση που αναγκάστηκε να στείλει εναντίον της την Εθνοφρουρά. Είμαστε μαζί με αυτή την εξέγερση, είμαστε ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στα κλειστά σύνορα, στους φράκτες και τις πολιτικές που κάνουν παράνομους τους μετανάστες. Είμαστε περήφανοι διότι οι ακτιβιστές του “Μαντλίν”, λίγο πριν πέσουν στα χέρια του ισραηλινού στρατού, στείλανε ηχηρό μήνυμα από τα νερά της Πύλου διεκδικώντας μια διαδρομή ελευθερίας από την Πύλο μέχρι τη Γάζα» υπογράμμισε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ τις επόμενες εβδομάδες σε γειτονιές της Αθήνας, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο για την Πύλο στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό και στο Πακιστάν και τη Συρία, στις οποίες καλούν συγγενείς των νεκρών και των επιζώντων.
O δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης επισήμανε ότι το ναυάγιο της Πύλου αποδεικνύει «πόσο θανατηφόρες είναι οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων και των απωθήσεων, της ενεργητικής αποτροπής, όπως τη χαρακτηρίζει πλέον ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης. Αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής είναι που σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους και το Λιμενικό με πράξεις και παραλείψεις του οδήγησε τους ανθρώπους στον θάνατο, όπως το είπαν από την πρώτη στιγμή οι διασωθέντες».
«Να λάμψει η αλήθεια»
«Χρέος μας είναι να φωνάξουμε να λάμψει η αλήθεια, να μην επιτρέψουμε να κουκουλωθεί, ούτε για τα Τέμπη ούτε για την Πύλο. Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να παραμείνω άνθρωπος, να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, γιατί οι ανθρώπινες ψυχές δεν έχουν διαφορετική αξία με βάση το χρώμα του δέρματος. Δεν έχουμε δικαίωμα να γυρίσουμε την πλάτη στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και σε κάθε κυνηγημένο και κατατρεγμένο» σημείωσε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος.
Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, μέλος της ομάδας δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπόθεση της Πύλου, αναφέρθηκε στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που χάνουν βίαια τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα. «Δικαίωση είναι το φρένο σ’ αυτές τις πολιτικές. Τότε μόνο θα ησυχάσουμε, όταν η κοινωνία η ίδια ορθώσει ανάστημα απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, όταν τις ανατρέψει με τη μαζική συμμετοχή της στα κινήματα των δρόμων και αποτρέψει άλλα ναυάγια και άλλους νεκρούς» είπε.
«Είμαστε σε μια περίοδο που μέσα σε 4-5 μήνες καταρρέει το διεθνές σύστημα που στήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με όλες τις αδυναμίες του και τα ζητήματά του και ήταν στη θέση του 80 χρόνια» σημείωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Αναφέρθηκε στη στοχοποίηση και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προδότες, προβοκάτορες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων στην προσπάθεια να εμποδιστεί το έργο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Μανώλης Σαρρής από την Αλληλεγγύη για Ολους, που συνδιοργανώνει εκδηλώσεις για την Πύλο μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, ο Χασάν Αλ Τζαλάμ, επιζών του ναυαγίου της Πύλου, ο εκπαιδευτικός Στέλιος Γιαννούλης, μέλος Δ.Σ. ΣΕΠΕ Γλυφάδας – 3Β, ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η Ενότητα.
Πηγή
Author: