Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, Dr. Hanafy Ali Gebaly, με την οποία παραθέτει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το νομικό και περιουσιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Στην επιστολή του, ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι η Ιερά Μονή Σινά αντιμετωπίζεται – όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς – ως θέμα Διεθνούς Δικαίου. Επικαλείται τις διατάξεις της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά, στην οποία έχουν προσχωρήσει 191 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου. Η Σύμβαση αυτή υπερισχύει τυπικά έναντι των εσωτερικών νόμων των κρατών που την έχουν ενσωματώσει στην έννομη τάξη τους.
Όπως επισημαίνεται, η Αίγυπτος δεν μπορεί να επικαλεστεί το εσωτερικό της δίκαιο ή τις αποφάσεις των δικαστηρίων της ως λόγο για να μην εφαρμόσει τις προβλέψεις της Σύμβασης UNESCO, ιδίως απέναντι στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι η Αίγυπτος, έχοντας αποδεχτεί τη Σύμβαση UNESCO του 1972, έχει σαφή διεθνή υποχρέωση να σέβεται πλήρως τον χαρακτήρα και τη ζωντανή λειτουργία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κέντρου Ορθόδοξης πνευματικότητας. Παράλληλα, καλείται να διαφυλάσσει και να αξιοποιεί, χωρίς περιορισμούς, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής όπως αυτά ίσχυαν το 2002 και παλαιότερα.
Στο τέλος της επιστολής, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εκφράζει την πεποίθηση και την ελπίδα του – θεμελιωμένη στις άριστες και μακροχρόνιες διακοινοβουλευτικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου – ότι η αιγυπτιακή Βουλή θα εξετάσει ευνοϊκά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο το δίκαιο αίτημα για την προστασία της Ιεράς Μονής Σινά.