«Μπορούν οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια να δημιουργήσουν νέα Σαχάρα;»- Δυσοίωνες εκτιμήσεις ειδικών | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Kαμπανάκι κινδύνου από τον Κρις Ράπλει, καθηγητή της Επιστημής του Κλίματος UCL για νέα Σαχάρα ως απότοκο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια και ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής που συνέβαλε, όπως υπογραμμίζει, στην ένταση τους.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ εκτιμά ως υπέυθυνη για τις μαζικές πυρκαγιές την αμέλεια και κακή διαχείριση των δασών από τους εκάστοτε υπεύθυνους, οι ειδικοί στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, διαφωνούν.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής Ράπλει συνέκρινε την Καλιφόρνια με την έρημο της Σαχάρας – στην οποία συντελέστηκε φαινόμενο μεγάλης κλιματικής αλλαγής και κατά συνέπεια ερημοποίηση της πριν από 6.000 χρόνια , λέγοντας ότι μια παρόμοια αλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ξανά. 

«Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ως φαινόμενο έχουν επεκταθεί πολύ πιο μαζικά και είναι πολύ πιο καταστροφικές από ό, τι είχαμε προβλέψει.»

Σαράντα χρόνια πριν είχαμε υποψίες για καταστροφικά γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν αλλά δεν νομίζω ότι κανείς μας μπορούσε να περιμένει ότι τελικά αυτά θα έχουν τέτοια ένταση και μέγεθος, παραδέχτηκε ο 73χρονος καθηγητής κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα, περισσότερο του σήμερα παρά του αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως κι άλλοι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν σύμφωνος με επιστημονικά μοντέλα, αλλά ότι το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Οι φυσικές καταστροφές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος ενός θερμότερου πλανήτη, η θερμοκρασία του οποίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 1C τον περασμένο αιώνα.

Οι πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έχουν κάψει περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα, δημιουργώντας περίπου 110 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όγκος περίπου ίσος με τις ετήσιες εκπομπές ολόκληρου του τομέα ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Financial TIME

Πηγή
Author: mkiassou

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών CO2 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσθετες επενδύσεις ενός με δύο τρισ. δολαρίων ετησίως προϋποθέτει...

My Style Rocks: Η Ντένη παντρεύεται τον 22χρονο φίλο της και προκαλεί χαμό (βίντεο)

Η παίκτρια εμφανίστηκε στο gala με θέμα «Νύφες» με...

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...