Στο κυνήγι μεγάλων φοροφυγάδων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος

Μοιραστειτε το

Ενδεικτικά, στο οκτάμηνο ΙανουαρίουΑυγούστου 2020 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 30,1 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις στις οποίες διαπίστωσε ξέπλυμα χρήματος.

Το ίδιο διάστημα η Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 43 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό.

Η Αρχή απέστειλε 165 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Μόνον μέσα τον Αύγουστο η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,8 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις, έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 6 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή και έστειλε 12 1αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων φοροφυγάδων.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος «κυνηγά» υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, εγκλήματα που σχετίζονται με κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα χρήματος εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και με υπεξαιρέσεις και υποθέσεις που αφορούν σε ζημία του Δημοσίου.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος άνω των 500.000 ευρώ.

Στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Συνήθως, οι αποφάσεις δεσμεύσεων αφορούν σε ακίνητα και ειδικά σε μεγάλες κατοικίες ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά από το 2010

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά...