Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Υποβάθμιση του θέματος της Τουρκίας λόγω της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου | newsbreak

Μοιραστειτε το

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (24/25/9) και την ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τα εθνικά μας θέματα, καθώς έχει υποβαθμιστεί το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία και έχει αρχίσει διάλογος σε πολλά και διαφορετικά τραπέζια, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Η υποβάθμιση του θέματος των κυρώσεων γίνεται φανερή από το γεγονός ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου, αλλά θα τεθεί στο δείπνο των ηγετών το ίδιο βράδυ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και παρότι η Ελλάδα ποντάρει στη στήριξη της Ε.Ε., γίνεται φανερό ότι οι Ευρωπαίοι είναι σίγουροι για την έναρξη διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας και της αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Με ποιον τρόπο;

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αορίστως ότι ένα από τα θέματα συζήτησης θα είναι και η Τουρκία, ενώ στη συνέχεια δίνονται επαρκείς λεπτομέρειες για όλα τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.

Περαιτέρω, oι συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών θα εστιασθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Λευκορωσία και τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, M. Lajcak, ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ΥΕ/ΑΕ J. Borrell με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα