Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Μήνυμα στην Τουρκία – «Σας περιμένουμε μέρα»

Μοιραστειτε το

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι, όπου συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε αυτές, επανέλαβαν την πολύ καλή σχέση των δύο χωρών, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει με σαφήνεια την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, όπως επίσης και ότι υπάρχει συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Δείτε τις δηλώσεις:

Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα – Καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στη χώρα μας και ανέφερε:

«Εδώ υπογράψαμε τις συμφωνίες με την Ελλάδα, που βασιστήκανε στις κοινές μας αξίες, στο δίκαιο, στην αλληλεγγύη.

Με αυτή την εταιρική σχέση δυναμώνουμε ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η πλήρης συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικών εξιπλισμών έχει μεγάλη σημασία για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Στηρίζουμε πλήρως -και το λέμε με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η σχέση δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: «Μαζί είμαστε πιο ισχυροί – Περιμένουμε στο φως της ημέρας αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα δύο κράτη συμπαρατάσσονται σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, όπως και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι η Γαλλία βοήθησε καθοριστικά την Ελλάδα στις πυρκαγιές, όπως κάναμε και εμείς φέτος για τη Γαλλία.

Συμφωνούμε και στους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα στήριξης για τους πολίτες μας. Η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιτύχει την αστάθεια. Τασσόμαστε με το πλευρό του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθεί τετελεσμένο επεκτατικού δεσποτισμού, που θα μπορούσαν να μιμηθούν κι άλλοι.

Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές και για αυτό θα συζητήσουμε και για τις εντεινόμενες τουρκικές απειλές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, αλλά κι οι ισχυρές μας συμμαχίες».

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όσοι λένε οτι θα έρθουν βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε με το καθαρό φως της ημέρας, όπου εκεί φαίνεται ποιος έχει το δίκιο με το μέρος τους. Κρατούμε όμως ανοιχτά τα περιθώρια του διαλόγου.

Θα συζητήσουμε επίσης για το μεταναστευτικό, όπως και για τις διμερείς μας σχέσεις. Μαζί πιο ισχυροί, είναι οι λέξεις με τις οποίες θα συνόψιζα το στίγμα της συνάντησής μας».

Το δείπνο των δύο ηγετών

Οι δυο ηγέτες το βράδυ θα δειπνήσουν, συζητώντας όλα τα ανοικτά ζητήματα της ΕΕ αλλά και των σχέσεων των δυο χωρών.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση, Μακρόν και Μητσοτάκης αναμένεται να θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα. Πέρα από τους κοινούς προβληματισμούς και την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας αναμένεται να συζητήσουν και για τις σχέσεις των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των Rafale και των φρεγατών Belh@rra. Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν δημόσια έχει καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα και έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι προκλήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στα ελληνοτουρκικά, έχουν κορυφωθεί, η συνάντηση των δυο ηγετών κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...