Τα παράδοξα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Μοιραστειτε το

Νοείται νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 χωρίς μοριακούς αναλυτές για διαγνωστικά τεστ; Κι όμως, αυτό προκύπτει από την πολύμηνη περιπέτεια της δωρεάς της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που μένει στα αζήτητα και έχει αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης ιατρικών στελεχών.

Είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος πανδημίας, να μην έχει ανάγκη ή να θεωρεί περιττούς τους μοριακούς αναλυτές; Κι όμως, αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν κάποια στελέχη του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αγρινίου που καλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα δημόσιων αλληλοδιαψεύσεων και μετάθεσης ευθυνών, και μάλιστα δημόσια, μέσα από επιστολές και παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ (AgrinioTimes.gr, AntennaStar.gr, Antenna Star 103,5 fm). Το χρονικό αυτής της απίστευτης και απαράδεκτης διελκυστίνδας έχει ως εξής:

Στις 23 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την αγορά μοριακού αναλυτή ανίχνευσης SARS COVID 2 και ενός σημαντικού αριθμού τεστ για το Νοσοκομείο Αγρινίου, προκειμένου να μειώσει την ταλαιπωρία και την αναμονή των πολιτών που χαρακτηρίζονταν ως ύποπτα κρούσματα.

Στόχος ήταν να ανακουφιστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Πατρών που είχε οριστεί τότε ως νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Το συνολικό κόστος του προϋπολογισμού της εγκατάστασης μοριακών αναλυτών στο Νοσοκομείο Αγρινίου ήταν περίπου 150 χιλιάδες ευρώ. Για τον λόγο αυτό, σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ, η Περιφέρεια ζήτησε και έλαβε στις 23/3 την κατεπείγουσα έκδοση των τεχνικών δελτίων από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ωστόσο, τρεις μέρες αργότερα, η δωρεά της Περιφέρειας στο Νοσοκομείο Αγρινίου αλλάζει αντικείμενο και ο μοριακός αναλυτής αντικαθίσταται από δυο κλίνες ΜΕΘ. Σε Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 27/3 ο περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης ανακοινώνει τη στήριξη των νοσοκομείων της περιφέρειας με το ποσόν των 554.000 ευρώ για την ενίσχυση με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα στο ίδιο δελτίο, η Περιφέρεια δηλώνει ότι «έχει ήδη κάνει την προεργασία και είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε χρηματοδότηση νέων διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ του κορονοϊού, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή των ειδικών».

Μέσα στο καλοκαίρι, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αγρινίου, λίγες βδομάδες πριν αυτό χαρακτηριστεί νοσοκομείο αναφοράς, αποφασίζει τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μοριακού αναλυτή, καθώς και των αντίστοιχων τεστ συνολικού κόστους 450 χιλιάδων ευρώ, αγνοώντας πλήρως την πολύ χαμηλότερου κόστους προσφορά της Περιφέρειας και καθ’ υπέρβαση του ετήσιου προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Για τα χρήματα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου ζητάει την έγκριση της 6ης ΥΠΕ, την οποία ακόμα δεν έχει πάρει.

Το δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου 2020, το Νοσοκομείο Αγρινίου ορίζεται τελικά ως νοσοκομείο αναφοράς στη Δυτική Ελλάδα για τον Covid-19. Οι επτά ειδικευμένοι γιατροί της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, όμως, αντιδρούν με δημόσια επιστολή τους υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο, αφού το διακρίνουν μία σειρά από ελλείψεις. Μεταξύ αυτών των ελλείψεων αναφέρεται και η απουσία μοριακού αναλυτή. Και πάλι αγνοείται η προσφορά της Περιφέρειας για μοριακούς αναλυτές.

Στις 20 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων του νομού, με επιστολή του διακηρύσσει ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως νοσοκομείου αναφοράς και στις 15 Σεπτεμβρίου οργανώνεται από την Ενωση συνέντευξη ενημέρωσης των φορέων και των μέσων ενημέρωσης του Αγρινίου για να καταδειχθεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Εκεί, έπειτα από ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Τηλιγάδας (Antenna Star και AgrinioTimes), έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Μπακόπουλο ότι η προσφορά της Περιφέρειας «απορρίφθηκε ως ακατάλληλη, όπως γνωμοδότησε η Διευθύντρια του Μικροβιολογικού και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Ελένη Σούκη».

Δύο μέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού με επιστολή της στα παραπάνω μέσα ενημέρωσης διαψεύδει τον πρόεδρο της Ενωσης των νοσοκομειακών ιατρών, αναφέροντας ότι η ίδια δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή ούτε ρωτήθηκε, ούτε ζητήθηκε ποτέ η άποψή της από κανέναν για την αποδοχή της δωρεάς, αλλά και για την καταλληλότητα του εν λόγω αναλυτή.

Τελευταία πράξη της διελκυστίνδας; Την περασμένη Παρασκευή 18/9 πρόεδρος της Ενωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού κ. Μπακόπουλος επανήλθε με επιστολή του στα ίδια μέσα με την οποία διαψεύδει την κ. Σούκη, επικαλούμενος μαρτυρίες συναδέλφων.

Το χρονικό αποδεικνύει με ηχηρό τρόπο ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει» στο Νοσοκομείο Αγρινίου, στο οποίο το τελευταίο 6μηνο έχουν νοσηλευτεί 550 ύποπτα κρούσματα, ενώ πολλαπλάσια είναι τα τεστ που απαιτήθηκαν για προγραμματισμένα χειρουργεία ή για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα.

Στο Αγρίνιο, λοιπόν, η απόκτηση μοριακού αναλυτή, απολύτως αυτονόητη για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου αναφοράς Covid-19, έχει μετατραπεί σε εργαλείο επικίνδυνης νοσοκομειακής αδράνειας και αδιαφορίας για έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας. Με αποτέλεσμα, φυσικά, και μεγάλη σπατάλη χρήματος και χρόνου, καθώς δεκάδες δείγματα ύποπτων κρουσμάτων «ταξιδεύουν» καθημερινά στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Γιατί; Επειδή το Nοσοκομείο Αγρινίου «δεν μπορεί». Η μήπως «δεν θέλει»;

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Υβριδικό τσέπης

Το Fiat 500 αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο της ιταλικής...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...