Το Βaubo άλλαξε τη φυσιογνωμία μιας γειτονιάς

Μοιραστειτε το

Baubo bottleshop & groceries. Αλλά όταν θέλουμε να πάμε, μόνοι, μόνες ή με παρέα, λέμε απλώς «στο μπακαλικάκι» μας. Και σε αυτό το υποκοριστικό συμπυκνώνεται η καλή διάθεση των νεαρών ιδιοκτητριών -που άλλα σπούδασαν και άλλα κάνουν-, οι ιδιαίτερες γεύσεις, οι προσιτές τιμές και ό,τι μπορεί να εννοήσει κανείς μιλώντας για μεράκι.

Πίσω από τον Αγιο Παντελεήμονα της πολύβουης Καλλιρρόης, στις αρχές (ή μήπως στο τέλος;) του Νέου Κόσμου, εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε μόνο ένα παραδοσιακό καφενείο όπου ποτέ δεν πατούσε το πόδι της γυναίκα, σήμερα έχει δημιουργηθεί μια σφύζουσα από κοινωνική επαφή γειτονιά χάρη στην ευρηματικότητα μικρών επιχειρήσεων εστίασης.

Το Βaubo, μέσα στα λίγα τετραγωνικά του οποίου δύο αδελφές, η Ξένια και η Ηλιάνα, έξυπνα και με χρώματα διαθέτουν ξεχωριστές μπίρες, λιχουδιές, μικρογεύματα και υπέροχα κρασιά, άλλαξε τον χώρο και τη διάθεσή μας.

Στην οδό Μεναίχμου 1-3. Εκεί όπου ένα νέο στέκι άρχισε να δημιουργείται λίγο πριν από την πανδημία, δύο χαρισματικές αδελφές πριν από ενάμιση χρόνο έκαναν τη διαφορά και έδωσαν χρώμα στην μέχρι τότε πληκτική γειτονιά.

Ο,τι παραλαμβάνεται από τους παραγωγούς προσαρμόζεται και γίνεται το γεύμα της ημέρας. Μπορεί να είναι μια ρεβιθοσαλάτα, ένα χούμους χειροποίητο, ένα πιάτο με αυγά ανατολίτικα από την ηρακλειώτικη φάρμα. Πολλοί έρχονται εδώ τα βράδια μόνο και μόνο για τη γαλομυζήθρα από τα Χανιά ή για τις ποικιλίες ελληνικών τυριών, αλλά και για κάποιες από την Ευρώπη, όπως είναι ένα ισπανικό manchego με μαύρο σκόρδο.

Σάμπως να είναι μόνο τα προϊόντα, ο διάκοσμος ή οι μουσικές που κάνουν αυτόν τον χώρο τόσο φιλικό; Tα τραγούδια από την Εrykah Badu, την Greentea Peng, την Βaby Huey αλλά και η φωνή της Λατίνας ράπερ Maria Rodriguez Carrido. Μήπως «φταίει» το εξαιρετικό ποτήρι που προσφέρουν από την ποικιλία Λιάτικο της οινοποιού Ηλιάνας Μαλίχιν ή από το Ευφράνωρ από το κτήμα Σκλάβος; Και να μην ξεχάσουμε τη ζυθοποικιλία που ξεκινά από Plisner και φτάνει μέχρι την Double Dry IRA’s ORA (της Πατραϊκής Ζυθοποιίας), τη Frida (Mustaki Nomad Brewing), τη Θέρως (Iama Brewery), την Time Paradox (Alea Brewing Co) και πολλές άλλες που κι εμείς τώρα μαθαίνουμε.

Ή μήπως αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το μπακαλικάκι είναι οι εκπλήξεις του; Οι φράουλες με μαύρο πιπέρι και ξύδι σταφίδας από τη μεσσηνιακή παράδοση και η κάπαρη άγριου σκόρδου;

Οσο για το best seller όλων των εποχών, αυτό είναι το λεμόνι με μέλι και τζίντζερ, βιολογικό και σε μπουκάλι γυάλινο.

Είναι όλα αυτά, αλλά σε συν-αντήχηση με τις προσωπικότητες των δύο κοριτσιών. Ο λόγος τους, η ανεπιτήδευτη αφιέρωση σε αυτό που αγαπούν να κάνουν για τον άλλον και η αισιοδοξία που αποπνέουν.

«Οταν φτιάχνω μια ποικιλία και κόβω τα τυράκια και κάθονται άνθρωποι στην μπάρα, θέλω να το μοιραστώ. Λέω “δοκιμάστε, το έφαγα και μου άρεσε”. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να είναι χαρούμενοι στον χώρο μας» επισημαίνει η Ξένια. «Επειδή έχουμε δουλέψει σε άθλιες συνθήκες, με σκληρούς εργοδότες, θέλαμε να είναι ένα safe space, όχι μόνο για μας που δουλεύουμε και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τον κόσμο που έρχεται. Τις στιγμές που είναι γεμάτο το μαγαζί και είναι γυναίκες μέσα νιώθω ότι παίρνω 10 πόντους ύψος. Γιατί νιώθω ότι νιώθουν ασφαλείς από κάθε άποψη».

Το μαγαζί μαθαίνεται από στόμα σε στόμα. Οι τιμές προσιτές σε συνδυασμό με μια ποιότητα σε ό,τι κι αν διαλέξεις από το μικρό μενού που παρασκευάζεται με τα υλικά της μέρας. Συνδυασμός ποιότητας και τιμής. «Λες να μπαίνουμε μέσα;» διερωτάται η Ξένια γελώντας. «Επειδή είμαστε παντοπωλείο και παίρνουμε τιμές παντοπωλείου, τα κρασιά μας δεν πωλούνται σε τιμές εστίασής, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε λίγο καλύτερη τιμή, χωρίς ωστόσο να κάνουμε κάποιο αθέμιτο ανταγωνισμό».

Σταθερή αξία ο Αλεξ, εργάζεται εκεί για να καλύψει βάρδιες, να εξυπηρετήσει όπως πρέπει τον πελάτη και να τον βοηθήσει να επιλέξει μία από τις 105 μπίρες. Το 80% προέρχεται από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, το υπόλοιπο 20% «από αυτές που έχουμε δοκιμάσει και μας άρεσαν ή μας πρότειναν οι συνεργάτες μας».

Ούτε η Ξένια, που σήμερα είναι 36 ετών, ούτε η τριαντάχρονη Ηλιάνα σπούδασαν εστίαση, αλλά, όπως λένε, «η εστίαση στήριζε τις σπουδές μας». Η Ξένια εργαζόταν από τα δεκαεφτά της, αρχικώς σε μπαρ και μετά στο σέρβις, αργότερα στο προσφυγικό ως επίτροπος ανηλίκων. «Τον Ιούνιο με διαβεβαίωναν ότι θα ανανεωθεί η σύμβασή μου και τον Αύγουστο με απέλυσαν. Η Επιτροπεία μια δύσκολη υπόθεση, υπεύθυνη. Δουλεύεις ασταμάτητα και με έντονο ψυχολογικό αποτύπωμα. Στην αρχή τρίμηνες συμβάσεις, μετά εξάμηνες». Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Ρέθυμνο. Μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και μετά Κοινωνιολογία στο Καποδιστριακό.

Η Ηλιάνα δούλευε στη διαφήμιση, «πολύ σκληρός κλάδος, σεξισμός κάργα». Είχε ένα πολύ σκληρό περιστατικό με έναν συνεργάτη και αποφάσισε να φύγει για να δει τι άλλο θα κάνει. Σπουδάζει Τουρκικές και Σύγχρονες Ασιατικές Σπουδές στο ΕΚΠΑ.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την μπίρα; ρωτήσαμε.

«Ο μπαμπάς διοργάνωνε τα χωριά παραγωγών στον Βύρωνα όπως κι ένα φεστιβάλ φανταστικό στο θέατρο των Βράχων με μικροζυθοποιίες, ελληνικές αλλά και διεθνείς. Είχε πάρει σύνταξη, αλλά δεν είναι τύπος που θα σταματήσει να είναι ενεργός. Γέννησε μια μπίρα, την “Κόρη των Αθηνών”, σε συνεργασία με την Πατραϊκή Ζυθοποιία, οπότε μπήκε μετά ενεργά στη χονδρική. Λίγο πριν σκάσει η καραντίνα είχε νοικιάσει μια αποθήκη στον Βύρωνα. Τον Δεκέμβριο του 2019, για να υποστηρίξει το εγχείρημα, ξεκίνησε ένα μικροπαντοπωλείο. Μικρό και εμβρυακό εγχείρημα. Κι όταν απολύθηκα κι έφυγε και η Ηλιάνα από τη διαφήμιση, ακούγοντας και τους φίλους που μας παρότρυναν, το αποφασίσαμε» λέει η Ξένια.

Πού βρήκαν τα κεφάλαια; «Το αρχικό κεφάλαιο δεν ήταν πάνω από 12.000 ευρώ. Χωρίς χρηματοδότηση, ούτε από τη ΔΥΠΑ, ούτε από το ΕΣΠΑ. Γιατί δεν υπήρχε τότε πρόγραμμα ανοιχτό. Λίγο λίγο γίνεται η απόσβεση. Η τράπεζα πληρώνεται κάθε μήνα σταθερά. Από τους φίλους δεν έχουμε κάποια πίεση. Ενα μικρό ποσό προήλθε από τους γονείς μας. Ενα μικρό δάνειο από την τράπεζα, άλλα από φίλους. Πολλή η βοήθεια από τους φίλους γιατί είναι όλα φτιαγμένα από το χέρι» λέει η Ξένια, η οποία μόνη της έφτιαχνε το τσιμέντο για να χτίσει το μπαρ στο εσωτερικό του μαγαζιού.

Ακόμη και το όνομα, το Baubo, είναι από τα απoκτήματα συζητήσεων στην παρέα.

«Το όνομα προέρχεται από ένα μυθολογικό πρόσωπο, τη Βαυβώ. Η Βαυβώ εμφανίζεται με διαφορετικά πρόσωπα κι έχει τις ρίζες της στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οταν είχε απαγάγει η Πλούτωνας την Περσεφόνη και η Δήμητρα περιφερόταν περίλυπη πέτυχε τη Βαυβώ κάπου στα Μεσόγεια. Η Βαυβώ τής πρόσφερε κυκεώνα, που ήταν κάτι σαν την μπίρα της εποχής. Η Δήμητρα αρνήθηκε και συνέχισε να προχωράει. Η Βαυβώ έκανε την ιεροτελεστία της, τις συνηθισμένες άσεμνες κινήσεις της που προκαλούσαν γέλιο στους ανθρώπους και τους έκανε να μην παίρνουν πολύ σοβαρά τα πράγματα. Σε εκείνη τη συνάντηση με τη Δήμητρα η Βαυβώ σήκωσε τα φουστάνια της και της έδειξε το αιδοίο της, από το οποίο λέγεται ότι πρόβαλε ο Ιακχος, και η Δήμητρα γέλασε και δέχτηκε να πιει τον κυκεώνα» μας εξηγεί η Ξένια.

«Ας θυμηθούμε τη Βαυβώ, την άξεστη μα φιλόξενη γυναίκα της Ελευσίνας, που με μια άκοσμη χειρονομία προκαλεί το γέλιο της -απελπισμένης για τον χαμό της Περσεφόνης- Δήμητρας, η οποία τότε μόνο δέχεται να πιεί τον μαγικό κυκεώνα (εξ ου και η εικασία ότι η πόση του κυκεώνα στα Ελευσίνια Μυστήρια γινόταν ύστερα από ένα τελετουργικό ξέσπασμα γέλιου)»

Από το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη «Καρναβάλι και Καραγκιόζης» (εκδ. Κέδρος, 1985)

ℹ️ baubo.bottleshop

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πέτυχες στο Πανεπιστήμιο, θα βρεις σπίτι να μείνεις;

Κάποιος 18χρονος πετυχαίνει στις πανελλαδικές και περνάει σε πολυτεχνική...

Διαμαρτυρία πυροσβεστών για την κάλυψη των κενών

Εξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας...

Επίκαιρη Ερώτηση Φάμελλου προς Μητσοτάκη: Περιμένω απαντήσεις για την «Ομάδα αλήθειας»

Στη Βουλή για εξηγήσεις φέρνει τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος...

Είχε ξαναγίνει ατύχημα στο φαράγγι: Οι καταγγελίες μετά την πτώση του 4χρονου στη Νέδα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.05.25 10:32 efsyn.gr Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θανάσιμο τραυματισμό...