Τσίπρας από την Ικαρία: Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και των νησιών συνολικά

Μοιραστειτε το

Στην Ικαρία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου του νησιού και άκουσε τα παράπονα και τις καταγγελίες τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ και την εγκατάλειψη των νησιών.

Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ικαρίας, στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στον Αλέξη Τσίπρα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο της Ικαρίας. Μια εικόνα εγκατάλειψης και βασικών ελλείψεων σε κομβικές ειδικότητες. Όπως εξήγησαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει παθολόγος. Υπάρχει χειρουργός αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος οπότε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία.

«Αν ήσασταν κάτοικος εδώ στο νησί θα περιμένατε για συνταγογράφηση πολύ καιρό. Στα επείγοντα θα σας εξυπηρετούσε ανειδίκευτος αγροτικός γιατρός. Οι μισές βάρδιες το μήνα δεν έχουν αξονικό με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να πληρώσει. Και τέλος αν είχατε παιδί δεν θα είχατε παιδίατρο εδώ να το βλέπει» ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. «Σε ένα μήνα έγιναν 7 διακομιδές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσαν άλλοι εργαζόμενοι οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα «η μονάδα τεχνητού νεφρού να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς του νησιού»

«Αυτή τη στιγμή εργάζομαι με μια επικουρική νοσηλεύτρια μετακινούμενη από το νοσοκομείο της Βούλας. Οι άλλες δύο νοσηλεύτριες που ήρθαν τώρα δεν είναι εκπαιδευμένες. Υπάρχει τεράστια πίεση από 15 άτομα που χρειάζονται αιμοκάθαρση και δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω λόγω προσωπικού . Ο νόμος λέει για δύο νοσηλευτές ανά βάρδια. Δεν υπάρχει. Προβλέπει δυο γιατρούς. Δεν υπάρχουν. Τώρα εργαζόμαστε με έναν νοσηλευτή ανά βάρδια και έχω μια εκπαιδευόμενη που έχω άγχος συνέχεια μην γίνει κάποιο λάθος και θα πρέπει να είμαι συνεχώς από πάνω της. Και μιλάμε για δημόσιο νοσοκομείο που έχει κι άλλες ανάγκες. Δηλαδή μια κλήση στα επείγοντα. Περιστατικά στην παθολογική όπου δεν έχουμε παθολόγο. Ορθοπεδικός καλύπτει την θέση.. Ότι έχει να κάνει με μια σειρά από περιστατικά ποιον θα φωνάξει; Αυτόν που είναι πιο κοντά στην παθολογική. 15 ασθενείς δεν μπορούν να καλυφθούν με τρία μηχανήματα τα οποία γίνονται παράτυπα τέσσερα», υπογράμμισε ο νεφρολόγος Σταύρος Σταθάκης.

Αλέξης Τσίπρας : Να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί – Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό

«Αυτό που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας, στα κίνητρα είναι εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ. Θα ανεβάσει το μισθολόγιο αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Κακά τα ψέματα. Όταν ένας γιατρός κάνει την ειδικότητα γνωρίζει ότι θα πάει στην Αγγλία και θα πάρει 6 και 7 χιλιάδες ή αντίστοιχα στην Κύπρο. Γιατί να κάτσει εδώ να πάρει 800 ευρώ» είπε για τους γιατρούς και ταυτόχρονα δήλωσε ότι πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές και προσωπικό.

«Απλά η κατεύθυνση που υπάρχει αυτή την στιγμή, η “άλλη” αντίληψη για το κοινωνικό κράτος είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι πολλά δημόσια νοσοκομεία . Έχουμε και τα ιδιωτικά . Η κατεύθυνση είναι η απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά τώρα δεν μιλάμε για απαξίωση μιλάμε για κατάρρευση του ΕΣΥ», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Περιγράφοντας την δραματική κατάσταση κατά την πανδημία εκπρόσωποι από τους νοσηλευτές ανέφεραν ότι το νοσοκομείο της Ικαρίας χωρίς να είναι νοσοκομείο αναφοράς εξυπηρετούσε και προχωρούσε στην νοσηλεία περιστατικών. «Χωρίς αξονικό, χωρίς pcr, με rapid τεστ με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να ξεφύγει ο κορονοϊός μέσα στο νοσοκομείο και να μολυνθούν γιατροί, προσωπικό και συγγενείς ασθενών» όπως ανέφερε.

«Να επεκταθεί η νησιωτικότητα στα καύσιμα και στα τρόφιμα»

Τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και με τον δήμαρχο του νησιού με τον οποίο είχε στην συνέχεια συνάντηση.

Η υγεία είναι θέμα ασφάλειας για τους κατοίκους τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η εικόνα από το νοσοκομείο που επισκέφθηκα είναι εικόνα εγκατάλειψης. Δεν μπορεί να έχει χειρουργό χωρίς αναισθησιολόγο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει χειρουργεία. Δεν μπορεί να μην έχει παθολόγο. Και δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο στην Ικαρία που έχει μεγάλες αποστάσεις να έχει μόνο μία βάρδια ΕΚΑΒ. Είναι κρίσιμα θέματα που οφείλουμε να τα δούμε ως πολιτεία. Κι εσείς ως τοπική αυτοδιοίκηση, σας πέφτει το βάρος γιατί είστε ο κυματοθραύστης της δυσαρέσκειας των πολιτών αλλά και αυτός που περιμένουν οι πολίτες να πιέσουν την κυβέρνηση και να βρεθούν λύσει».

Αναφερόμενος στο συνολικό θέμα της νησιωτικότητας ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδυνάμου που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί.

«Το θέμα της νησιωτικότητας είναι κομβικό. Όχι μόνο για να δώσουμε αίσθημα δικαιοσύνης και ισοτιμίας στους πολίτες αλλά και για να διατηρήσουμε την εξέλιξη της ζωής και της ανάπτυξης στα νησιά μας. Γιατί αν δεν το αντιμετωπίσουμε θα είναι δυσμενέστατη η δυνατότητα ενός νέου ανθρώπου να μείνει στο νησί και να μην γίνει μετανάστης. Η μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδυνάμου που ξεκινήσαμε το 2018 πρέπει να επεκταθεί όχι να κουτσουρευτεί . Βγήκαμε από τα μνημόνια τώρα. Τι σημαίνει το μεταφορικό ισοδύναμο ; Ότι για κάθε γηγενή και για κάθε επισκέπτη έστω και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων θα είναι αντίστοιχο το κόστος μετακίνησης με την μετακίνηση στην ενδοχώρα. Να το επεκτείνουμε και για τα καύσιμα και για τα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πληρώνετε φόρο επειδή αποφασίσατε να μείνετε σε ένα νησί. Το λέω γιατί η βενζίνη έχει 30-40 λεπτά παραπάνω από ότι στην ενδοχώρα το ίδιο και στο σούπερ μάρκετ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή η εγκατάλειψη που δεν αφορά μόνο την Ικαρία αλλά μια σειρά από νησιά πρέπει να σταματήσει επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να δώσουμε μεγάλο βάρος στους ανθρώπους μας, στους νησιώτες για να τους δώσουμε δυνατότητα να μείνουν. Χωρίς ευτυχισμένους ανθρώπους δεν μπορείς να φτιάξεις τόπους να πάνε μπροστά».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...

Φάμελλος για ελληνοτουρκικά: Οι προϋποθέσεις για διάλογο και οι «κόκκινες γραμμές»

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία», ανέφερε ο...

Ελληνική Λύση για παραίτηση Μηταράκη: Η ΝΔ διακατέχεται από «ταυτοτική κρίση»

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της σχολιάζει την παραίτηση...