Υπουργείο απροσεξίας;

Μοιραστειτε το

Φέτος, ύστερα από μια κοπιαστική χρονιά στο 3ο επιστημονικό πεδίο, κατάφερα να συλλέξω 17.400 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις και χάνοντας την Ιατρική Αλεξανδρούπολης, λόγω ισοβαθμίας, πρόκειται να φοιτήσω στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Επισκέφτηκα λοιπόν το υπουργείο για κάποιες ερωτήσεις και έμαθα κάτι το οποίο ίσως διέφυγε από το μυαλό των υπευθύνων. Ας διευκρινίσω όμως ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου με εξυπηρέτησαν πραγματικά άψoγα.

Οταν ρώτησα, λοιπόν, με ποιο σύστημα (το παλιό ή το νέο) θα δώσει κάποιος, αν ξαναδώσει πανελλαδικές εξετάσεις, το 2021, μου απάντησαν ότι υποχρεούται να δώσει με το νέο σύστημα.

Πέρσι, λόγω της πανδημίας και του lockdown, σημαντικές ενότητες από την ύλη, σχεδόν όλων των μαθημάτων, δεν είχαν διδαχθεί σε πολλά σχολεία. Ετσι, οι απόφοιτοι του 2020 δεν τις διδάχθηκαν ποτέ. Οι ενότητες αυτές όμως συμπεριλαμβάνονται στη νέα ύλη για τις εξετάσεις του 2021. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ένας απόφοιτος του 2020, ο οποίος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για βοηθητικά μαθήματα (φροντιστήριο ή ιδιαίτερα), αποφασίζει, συγκεντρώνοντας όλο το κουράγιο που του έχει απομείνει, να ξανασυμμετάσχει στις πανελλαδικές. Αυτός αναγκάζεται να ξέρει, λόγου χάρη, Οργανική Χημεία Τρίτης Λυκείου και τη στροφορμή στο στερεό σώμα στη Φυσική κι ας μην τα έχει διδαχθεί ποτέ στο σχολείο.

Κάποιος θα αντιτείνει ότι παρόμοιες καταστάσεις με τους αποφοίτους υπήρχαν πάντα. Παρ’ όλα αυτά στις προηγούμενες χρονιές δινόταν, τουλάχιστον, η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν μεταξύ του νέου και του παλαιού συστήματος, ενώ φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Είναι λυπηρό, τελικά, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να γίνονται τέτοιες σφοδρές διακρίσεις και το ίδιο το κράτος «πρόνοιας» να αγνοεί αυτούς τους όχι και τόσο λίγους μαθητές, αν σκεφτεί κανείς ότι η ανεργία στη χώρα μας ξεπερνά το 20%.

*φοιτητής


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ,Συν.» τη Δευτέρα 21/09/2020.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...