“Όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή”, τονίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του ενόψει της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας.
“Ολοκληρώσαμε πριν από λίγο άλλη μία τεχνική σύσκεψη” σημειώνει ο κ.Χαρδαλιάς. “Αυτές οι συσκέψεις γίνονται κάθε έξι ώρες, για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας. Αυτό το οποίο φαίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, είναι ότι τα νησιά μας και ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας, θα δεχτούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας”.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, “αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, είναι ότι φαίνεται ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές ακτές. Δηλαδή, η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία, είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού, και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Ως εκ τούτου, ο αρχικός μας σχεδιασμός παραμένει ως έχει. Τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, πλην της Αρκαδίας, η οποία, ναι μεν είναι σε έκτακτη ανάγκη για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα αύριο το πρωί, οπότε τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στα σχολεία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ υπερβολικές τις αποφάσεις αγαπητών και εξαιρετικών κατά τα άλλα αυτοδιοικητικών να κλείνουν τα σχολεία, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας για τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις αγαπημένων κατά τα άλλα δημάρχων, οι οποίοι κλείνουν τις περιοχές τους χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα κακοκαιρίας αύριο”.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ.Χαρδαλιάς “απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας από σήμερα στις 9:00 το βράδυ μέχρι αύριο Παρασκευή την ίδια ώρα για 24 ώρες. Η Ολυμπία Οδός θα παραμείνει ανοιχτή, τουλάχιστον μέχρι να επαναξιολογηθεί αυτό αύριο το μεσημέρι”.
Σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ.Χαρδαλιάς αναφέρει: “Κινητοποιήθηκαν και ήδη μεταστάθμευσαν σε στρατηγικά σημεία των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα, ομάδες διάσωσης σε ορμητικά νερά, με ειδικό εξοπλισμό και ερπυστριοφόρα οχήματα των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Λαμία. Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης πέντε πεζοπόρα τμήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, αντλητικά μηχανήματα και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό στην Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Βλέπετε, ότι ενεργοποιούμε όλο το μηχανισμό μας από παντού, για να συνδράμουνε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες. Επίσης, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση 3 ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος και 2 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και 1 ελικόπτερο έρευνας – συντονισμού”.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι “ήδη αναπτύσσει επιπλέον δυναμικό στην περιοχή, 25 ασθενοφόρα και 50 διασώστες στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο”.
Σχετικά με το Λιμενικό Σώμα, διευκρινίζει ότι “τέθηκε ήδη σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των επιχειρησιακών μέσων, για άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα άτομα στη θάλασσα, εάν προκύψουν. Παράλληλα, τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα κεντρικά λιμεναρχεία για απαγόρευση εξόδου από χώρους λιμένων σε φορτηγά και βαρέα οχήματα σε περίπτωση απαγόρευσης ολικής κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο”.
Επίσης, όπως σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς, “μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στη ΔΕΔΔΗΕ. “Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Κινητοποιήθηκε επιπλέον τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα έργων και εργολάβων κατασκευών δικτύων. Συγκεκριμένα:
– Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά: Επιπλέον 225 άτομα προσωπικό και 50 μηχανήματα έργου.
– Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια: 205 άτομα προσωπικό και 20 μηχανήματα έργου.
– Αττική: Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε περίπτωση που προχωρήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, με 400 άτομα προσωπικό και 60 μηχανήματα έργου.
Στο σύνολο, έχουμε σε επιφυλακή, μετακίνηση και προς αρωγή των υπαρχόντων συνεργείων 830 άτομα προσωπικό και 130 μηχανήματα έργου”.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους παρόχους κινητών επικοινωνιών, τονίζει ότι “υπάρχει πλήρης κινητοποίηση και έχουν ήδη ολοκληρώσει προληπτικούς τεχνικούς ελέγχους, που έπρεπε να γίνουν σήμερα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν και έχουν ήδη ενισχύσει το τεχνικό προσωπικό τους”. Επίσης, ο υφυπουργός, μιλώντας για τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων, σημειώνει ότι “έχουμε ολοκληρώσει τα πρωτόκολλα. Ήταν άμεση η ανταπόκρισή τους και έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση τα μηχανήματα έργου των παραχωρησιούχων, καθώς και των υπεργολάβων συντήρησης κατά μήκος των εθνικών οδών, που αναμένεται να βρίσκονται χωροταξικά εκεί που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο. Μορέας: 21 μηχανήματα έργου, Αττική Οδός: 27 μηχανήματα έργου, Νέα και Κεντρική Οδός: 4 μηχανήματα έργου. Έχουμε ζητήσει και έχουν ενισχυθεί τα κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και τα εκεί τηλεφωνικά τους κέντρα. Νομίζω ότι η προληπτική παρουσία οχημάτων και προσωπικού που ζητήσαμε στο πεδίο θα είναι αυξημένη, με διαρκή κίνηση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων”.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει ακόμη πως “το ήδη ενεργοποιημένο 112 έχει αποστείλει συγκεκριμένο μήνυμα στους κατοίκους των νησιών της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Ιθάκης και της Λευκάδας, ενώ αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες ώρες, με τις οδηγίες που χρειάζονται, στις περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Μεσσηνίας”.
Αμέσως μετά, ο υφυπουργός επανέλαβε τις τρεις βασικές κατευθύνσεις, καλώντας όλους τους πολίτες των περιοχών αυτών να ευθυγραμμιστούν με αυτές. Ειδικότερα:
“Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, ή σε χείμαρρους, ή κοντά σε ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν αυτοί είναι στο επίπεδο της στάθμης ή κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτό της κακοκαιρίας, να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό, είναι η αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και η ασφάλιση των πορτών και των παραθύρων ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη ότι σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων δεν βγαίνουμε έξω, αλλά μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Τέλος, παράκληση, έκκληση, προσοχή στο μεγάλο ζήτημα που έχει κοστίσει ζωές στο παρελθόν, μη διασχίζει κανείς και για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζοί είτε με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο”. Και καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς: “Σε κάθε περίπτωση καλώ όλους να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ακολουθούν κάθε οδηγία που δίνεται από τις Αρχές. Είναι ένα δύσκολο 24ωρο που ξεκινάει μπροστά μας. Θεωρώ όμως, ότι με την προσπάθεια που θα γίνει και από πλευράς του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των Περιφερειών, των δήμων, είμαστε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή. Είμαστε σε συναγερμό. Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Καλή δύναμη σε όλους”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
Author: