Έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr: Η Ελλάδα να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μοιραστειτε το

Ουδετερότητα της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο με κάθε κόστος ή χωρίς προϋποθέσεις ευθυγράμμιση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr δίνουν την απάντηση. Γράφει ο Άγγελος Σεριάτος, Επικεφαλής Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Prorata.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές γράφουμε συνήθως για αυτά που εμείς εκτιμούμε ή πιστεύουμε. Με τη νέα συνεργασία του Newsbomb και της Prorata ήρθε η ώρα να γράφουμε για αυτά που εσείς εκτιμάτε ή πιστεύετε. Είναι οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα και τους πρωταγωνιστές της αυτές που οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης ή οι πολιτικοί αναλυτές συχνά πιστεύουμε ότι είναι; Η νέα συνεργασία του κορυφαίου ειδησεογραφικού site στην Ελλάδα με την εταιρία μετρήσεων της κοινής γνώμης Prorata θα επιχειρεί κάθε Παρασκευή να απαντάει στο παραπάνω ερώτημα.

Κάθε Δευτέρα θα θέτουμε την Ερώτηση της Εβδομάδας και οι αναγνώστες του Newsbomb θα ψηφίζουν έως και την Τετάρτη, παίρνοντας θέση στα όσα διαδραματίζονται στην επικαιρότητα, αποτυπώνοντας έτσι και γενικότερες τάσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας. Στο τέλος της εβδομάδας, κάθε Παρασκευή, θα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας, με αναλυτικούς πίνακες και σχετικό κείμενο σύνοψης και ανάλυσης των ευρημάτων, όπως αυτό που διαβάζετε τώρα.

Και το πρώτο θέμα με το οποίο επιλέξαμε να εκκινήσουμε τη νέα συνεργασία δεν θα μπορούσε να αφορά κάτι άλλο, παρά τον ρωστο-ουκρανικό πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τη στάση που θεωρούν οι αναγνώστες του Newsbomb πως θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα σε αυτόν, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές πέριξ του Δνείπερου ποταμού αλλά και της ανατολικής Ουκρανίας έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα.

Οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιστορικές και λίγο – πολύ γνωστές λόγω της κυριαρχίας του θέματος στις δημόσιες και ιδιωτικές οι συζητήσεις μας: oι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι Η.Π.Α. έχουν λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας, περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα Ρώσων επιχειρηματιών, μεγάλων τραπεζών αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών κολοσσών. Παράλληλα, μια σειρά από χώρες και αθλητικοί θεσμοί επιβάλλουν με τη σειρά τους νέες κυρώσεις σε πολιτισμικά ή αθλητικά γεγονότα στα οποία θα πρωταγωνιστούσε η χώρα: ενδεικτικά, μέσα σε λίγες μέρες έχει αποφασιστεί η μεταφορά του τελικού του Champions League στο Παρίσι, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, η ακύρωση της διεξαγωγής του Grand Prix της Formula 1 στο Sochi της Ρωσίας, ο αποκλεισμός της χώρας από την Eurovision, καθώς και η ακύρωση πολιτισμικών παραστάσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές του Μπαλέτου Bolshoi. Αντίστοιχα, η Ρωσία από την πλευρά της επιχειρεί να απαντήσει με αναλογικότητα στις χώρες και τους οργανισμούς που της επιβάλλουν κυρώσεις.

Σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη συμπόρευση στο ζήτημα των κυρώσεων με τους εταίρους της στην Ε.Ε., παρέχοντας μεταξύ άλλων και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αφορούν το πάγωμα παροχής αδειών διαμονής σε Ρώσους επενδυτές, δηλαδή την περίφημη golden visa, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ακυρώθηκαν σημαντικές συνεργασίες με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Σε στρατιωτικό επίπεδο η χώρα μας απέστειλε μέσω δύο αεροσκαφών τυφέκια, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.

Ποια στάση, ωστόσο, κρατάνε οι αναγνώστες του Newsbomb απέναντι στα παραπάνω γεγονότα; Ποια θέση επιθυμούν να λάβει η Ελλάδα στην ρωσο-ουκρανική κρίση; Οι 3538 αναγνώστες από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα απάντησαν με σαφήνεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων θα προτιμούσε την υιοθέτηση μίας ουδέτερης στάσης απέναντι στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το 63% διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει ουδέτερη ανεξαρτήτως της στάσης της Ε.Ε. στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το 21% πως η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί με όποια στάση τηρήσει και η Ε.Ε, ενώ πολλοί λιγότεροι ότι ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η Ε.Ε, η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει είτε τη Ρωσία (10%), είτε την Ουκρανία (6%).

Και η συνολική αυτή προτίμηση υπέρ μιας ουδέτερης στάσης της ελληνικής πλευράς αποτυπώνεται ως ηλικιακά και γεωγραφικά οριζόντια με οριακές μόνο διαφοροποιήσεις, καθώς οι νεότεροι σε ηλικία συμμετέχοντες έως 34 ετών εκφράζουν μία ελαφρώς εντονότερη ενδεχομένως δυσπιστία έναντι της Ε.Ε, με μόλις το 17% αυτών να προκρίνει ευθυγράμμιση χωρίς προϋποθέσεις με τις θέσεις της Ένωσης, όταν το ίδιο ποσοστό μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ 21% και 24%. Παράλληλα, ανιχνεύεται μια ελαφρώς πιο ενισχυμένη υιοθέτηση της θέσης περί ουδετερότητας της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της στάσης της στάσης της Ε.Ε., μεταξύ όσων διαμένουν σε μέρη της Ελλάδας πέραν της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή σε μέρη της περιφέρειας, με μειωμένο βαθμό αστικοποίησης.

Αναμφίβολα, ωστόσο, η σημαντικότερη, διαφοροποίηση εντοπίζεται στη βάση της πολιτικής τοποθέτησης των ερωτώμενων, καθώς η υποστήριξη της θέσης περί ουδετερότητας της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της στάσης που θα υιοθετήσει η Ε.Ε. έχει διεισδύσει σαφώς πιο έντονα μεταξύ όσων τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος φθάνοντας το 74%, ενώ η θέση περί ευθυγράμμισης άνευ προϋποθέσεων με την όποια στάση επιλέξει να τηρήσει η Ε.Ε. είναι σαφώς πιο ενισχυμένη μεταξύ όσων τοποθετούν εαυτούς στα κεντροδεξιά (33%) και τα δεξιά (31%) του πολιτικού φάσματος.

Εν κατακλείδι, οι αναγνώστες του Newsbomb – ενδεχομένως λειτουργώντας και ως μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας – επιθυμούν μια στάση ουδετερότητας της χώρας μας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, μη προκρίνοντας μια σαφή θέση υπέρ της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια τοποθέτηση είναι μάλλον προφανείς και ενδεχομένως συνυπάρχον στο μυαλό των περισσοτέρων: μια σαφής στήριξη κάποιας εκ των δύο χωρών θα μπορούσε να βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ελλάδα, ενώ ο πόλεμος αποτελεί de facto μια βάρβαρη κατάσταση που ποτέ δεν αποτελεί κομμάτι της λύσης.

Η πρώτη έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...