Αμερικανική μελέτη: «Δεν φτάνει ένα τεστ αφού το πρώτο μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Λόγους να μην έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, εάν έχουμε κάνει το συνηθισμένο μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό, δίνει νέα αμερικανική μελέτη. Με βάση αυτήν το μοριακό τεστ PCR για κορονοϊό είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό σε εκείνους τους ανθρώπους που ελέγχονται είτε νωρίς είτε αργά στην πορεία της λοίμωξης. Ετσι οι άνθρωποι με συμπτώματα της Covid-19 που κάνουν το τεστ και βγαίνουν αρνητικοί -ιδίως όσοι ζουν σε περιοχές με πολλά κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο- καλό θα είναι να το ξανακάνουν σε λίγες μέρες, ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Κάιτλιν Νταγκντέιλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό λοιμωξιολογίας «Open Forum Infectious Diseases», σύμφωνα με το «Nature». Η έρευνα έγινε σε 15.011 ενήλικες που είχαν κάνει μοριακό τεστ, από τους οποίους οι 2.700 πήραν αρνητικό αποτέλεσμα και έκαναν δεύτερο τεστ μέσα σε μερικές μέρες.

Το πρώτο τεστ

Από όσους έκαναν το επαναληπτικό μοριακό τεστ, οι 60 (ποσοστό 2,2%) βγήκαν τελικά θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Από αυτούς, οι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) είχαν κάνει το πρώτο αρνητικό μοριακό τεστ (το οποίο τελικά αποδείχτηκε ψευδώς αρνητικό) είτε μία μέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους (οι 18 στους 60 ή ποσοστό 30%) είτε μετά την έβδομη ημέρα από τα πρώτα συμπτώματα (επίσης ποσοστό 30%).

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι το μοριακό τεστ είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό είτε στο αρχικό, προσυμπτωματικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 είτε σε προχωρημένο στάδιο, μετά την πρώτη εβδομάδα με συμπτώματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων με ψευδώς αρνητικό τεστ (οι 52 στους 60 ή ποσοστό 87%) είχαν συμπτώματα κορονοϊού, ενώ αρκετοί επίσης είχαν ακτινογραφία θώρακα με εικόνα που παρέπεμπε σε Covid-19.

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα