Αμερικανική πρόκληση: Γκριζάρει το Αιγαίο το State Department, στα 6νμ σε αέρα και θάλασσα – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Πλήρης αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Έγγραφο φωτιά του State Department γκριζάρει το Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο και υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ ,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει αδυναμία  να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί – όπως αναφέρει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η σχετική έκθεση επιδόθηκε στις ηγεσίες των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, βάση των προνοιών του Νόμου για την ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).

Διαφωνούν οι ΗΠΑ στην έκταση του FIR Αθηνών και στα χωρικά ύδατα

Οι λόγοι που δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν κατάλογο με τις τουρκικές παραβιάσεις είναι οι εξής:

«Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Ο δεύτερος λόγος που προτάσσεται είναι ότι αν και η Ελλάδα διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν εκκρεμή διμερή θέματα θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ποια θα είναι η ελληνική απάντηση; Έχουν σχέση οι δηλώσεις Γεραπετρίτη – Χρυσοχοϊδη για μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με το έγγραφο αυτό; Ήταν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση και βγήκαν κατ’ εντολή οι Υπουργοί της ως  λαγοί να μετρήσουν αντιδράσεις; 

Ποια είναι τα εθνικά οφέλη στην άνευ όρων ανάπτυξη Βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα καθώς και το άδειασμα στα εξοπλιστικά στη Γαλλία;

Πηγή πληρ: ΚΥΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα