Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 8.12.2020

Μοιραστειτε το

© Hanohiki | Dreamstime.com

Η μεθαυριανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το Brexit και ο προϋπολογισμός καθώς και μια σειρά ακόμη μείζονα ζητήματα συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού ξένου τύπου, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η έναρξη των πρώτων εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη Βρετανία και η δυσκολία της Γαλλίας να άρει σε μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στον τίτλο του : «Τα σχέδια Τζόνσον για εξόρμηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να διασώσει την συμφωνία” (για το Brexit) με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι ο  Βρετανός πρωθυπουργός θα εξορμήσει στη βελγική πρωτεύουσα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει μια έξοδο της χώρας του από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις Λονδίνου -Βρυξελλών παραμένουν άκαρπες, την ίδια ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα της Ένωσης έχει θέσει  ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης από τις  συνομιλίες την αυριανή μέρα. Όπως γράφει η εφημερίδα η πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και ο Τζόνσον θα έχουν απ΄ ευθείας συνομιλίες οι οποίες θα συνιστούν την τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία. Οι Times από την πλευρά τους γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ημέρα-V καθώς οι πρώτοι ασθενείς εμβολιάζονται» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα γράφει για την έναρξη των εμβολιασμών, τους οποίους ο επικεφαλής του βρετανικού ΕΣΥ χαρακτήρισε ως «τα αποφασιστικό σημείο στροφής στη μάχη κατά της πανδημίας».   

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Covid-19 : Ο τερματισμός της καραντίνας της 15ης Δεκεμβρίου απειλείται» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι, τα τελευταία στοιχεία των δεικτών της πανδημίας δείχνουν ότι οι συνθήκες για τις οποίες είχε μιλήσει ο πρόεδρος Μακρόν  για την χαλάρωση της καραντίνας στις 15 Δεκεμβρίου δεν θα επιτρέψουν την «αποκαραντινοποίηση» σε μια εβδομάδα από σήμερα. Υπενθυμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για άρση των μέτρων εάν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τις 5.000 ημερησίως κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται ως ένας επιτεύξιμος στόχος. H La Croix από την πλευρά της γράφει στον τίτλο της : «Γενιά Καμάλα Χάρις» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν προετοιμάζει την κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, επισημαίνει ότι ο μελλοντικός πρόεδρος θα τεθεί επικεφαλής του πλέον ετερόκλητου σχήματος στην αμερικανική ιστορία με την εκλεγμένη αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρο να συνιστά το καλύτερο σύμβολό της.        

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung  σχολιάζει εν ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων : «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της : “Pfizer : Μια ταχεία αναπλήρωση του αποθέματος των εμβολίων είναι μάλλον απίθανη» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι οι νέες δόσεις του εμβολίου για τις ΗΠΑ ενδέχεται να καθυστερήσουν έως τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η εταιρία διαμήνυσε στην κυβέρνηση Τράμπ ότι αυτό μπορεί να συμβεί καθώς άλλες χώρες έσπευσαν να προαγοράσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της εταιρίας, κάτι που όπως τονίζει η εφημερίδα συνιστά πλήγμα για την πολιτική μαζικού εμβολιασμού που επιθυμεί η Ουάσιγκτον.

Πηγή
Author: Δημήτρης Φαναριώτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...