Ανησυχία για την Αττική, δεν αποκλείονται αυστηρότερα μέτρα

Μοιραστειτε το

Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών και βεβαίως της κυβέρνησης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αττική, αφού εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα καταγράφει περίπου τις μισές ή και παραπάνω από τις νέες μολύνσεις που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση.

Έτσι, πληθαίνουν πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τρίτο κύμα, την ώρα μάλιστα που οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται και τα εμβόλια εξακολουθούν να έρχονται με το σταγονόμετρο.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 652 νέες μολύνσεις από τον Sars-Cov2 στην Αττική, σε σύνολο 1261 νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν άλλα 31 κρούσματα που αφορούν στο βρετανικό στέλεχος του ιού μόνο στην Αττική, ενώ συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 205 κρούσματα των παραλλαγών.

Μαζί με τις προειδοποιήσεις για νέα επιδημική έκρηξη ή τρίτου κύματος για άλλους, υπάρχουν και προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, με ορίζοντα την Παρασκευή.

«Καμπανάκια»

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες ανεβαίνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Το πρωί ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, διευκρινίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο» και πως «τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά».

Όπως συμπλήρωσε, τα δεδομένα εξετάζονται μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη», ξεκαθάρισε.

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε πάντως ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορονοϊό.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η χώρα μας με στοχευμένες κινήσεις  να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι «νομίζω ότι άμεσα και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δυο ημέρες, να δούμε τι συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού. Επίσης, σημασία έχει- από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- και η εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων, πέρα από τα rapid τεστ να γίνονται και μοριακοί έλεγχοι για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας».

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά, λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Open, ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε… χιονοστιβάδα. Ο κ. Παυλάκης ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown», προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία». «Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...