Ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών-Προβληματισμός για την Αττική

Μοιραστειτε το

Τα επόμενα βήματα για ένα πιθανό τρίτο κύμα κορονοϊού συζητήθηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τη σύσκεψη, το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. 

Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Ραγδαία αύξηση των μεταλλάξεων και ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Η είδηση που κυριάρχησε χθες ήταν η πρώτη καταγραφή της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής στη χώρα μας, η οποία εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να πραγματοποιήσουν ταξίδι-αστραπή. Πρόκειται για κρούσμα σε ιερέα (σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάκονο) της μητροπόλεως Νεαπόλεως, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε και σε άλλες περιοχές.

Αν και ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός («δεν χρειάζεται κανένας λόγος πανικού, ψυχραιμία χρειάζεται και νηφαλιότητα», δήλωσε), οι αρμόδιες αρχές φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από το γεγονός αυτό, καθώς μέχρι στιγμής τα εμβόλια που κυκλοφορούν για τη νόσο Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής. 

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 174 δείγματα θετικά και των δύο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, με τα 173 να σχετίζονται με την βρετανική παραλλαγή. 

Σήμερα το πρωί, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μέλος της Επιτροπής Ειδικών, περιέγραψε με άσχημα λόγια την κατάσταση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο καθολικό lockdown σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων. 

Ο κ. Σύψας τόνισε η μετάλλαξη είναι παντού στη χώρα, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα. 





Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μίλησε, χθες, ο καθηγητή και μέλους της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπου Γώγου για το συγκεκριμένο θέμα. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δήλωσε ότι για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, προσθέτοντας πως τα δύο εμβόλια που έρχονται (της Johnson&Johnson και της Novavax) έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα» με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Όσον αφορά τα εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής δήλωσε ότι καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος, όμως για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή «δεν έχουμε τέτοια δεδομένα».

Επίσης, ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα, τονίζοντας με νόημα πως είναι σημαντικό να κάνουμε το δυνατόν γρηγορότερα τους εμβολιασμούς.

Πληθαίνουν οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μετά και το «κοκκίνισμα» της Αττικής από το Σάββατο, χθες ακόμη τρεις μεγάλες περιφέρειες μπήκαν σε κατάσταση σκληρού lockdown.

Πρόκειται για την Χαλκιδική, τη Ζάκυνθο και το Λασίθι. Στις περιοχές αυτές τα νέα, έκτακτα, μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα  επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...