Βαριές ποινές στους υπεύθυνους για τον θάνατο 39 μεταναστών από ασφυξία

Μοιραστειτε το

Το φορτηγό όπου βρέθηκαν νεκροί οι 39 Βιετναμέζοι μετανάστες 

AP Photo/Alastair Grant, file

Δικαστήριο του Λονδίνου επέβαλε ποινές κάθειρξης από 13 έως 27 χρόνια σε τέσσερις άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τον τραγικό θάνατο από ασφυξία 39 Βιετναμέζων μεταναστών μέσα σε φορτηγό ψυγείο στην Αγγλία το 2019.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, ο Βορειοϊρλανδός Ρόναν Χιουζ, 41 ετών και ο Ρουμάνος Γκεόργκι Νίκα, 43 ετών, που καταδικάστηκαν ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 και 27 ετών αντίστοιχα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και διακίνηση. Ο πρώτος είχε δηλώσει ένοχος, ενώ ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Μορίς Ρόμπινσον, ο οδηγός της νταλίκας όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών,ενώ σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε ο Ίμον Χάρισον, ο 24χρονος οδηγός που μετέφερε την νταλίκα μέχρι το λιμάνι Ζεεμπρίγκε του Βελγίου. Υποστήριζε στο δικαστήριο ότι αγνοούσε την ύπαρξη των μεταναστών.

Άλλοι τρεις άνδρες που εμπλέκονταν στην υπόθεση καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές, από 3 έως 7 χρόνια φυλάκισης.

Οι άτυχοι Βιετναμέζοι πέθαναν από ασφυξία και υποθερμία. Προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο με τα κινητά τηλέφωνά τους ή ακόμη και να σπάσουν την οροφή της νταλίκας για να βγουν έξω. Είχαν δώσει έως και 14.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στη Βρετανία. Συνολικά, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει επτά τέτοια ταξίδια από τον Μάιο του 2018 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2019.

Ο φρικτός θάνατος των ανθρώπων αυτών στάθηκε αφορμή για να έρθουν στο φως τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους στην Ασία, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δίνουν τεράστια ποσά για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στο Βιετνάμ, απ’ όπου κατάγονταν τα περισσότερα θύματα, επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ποινές φυλάκισης έως 7,5 ετών για τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν την τραγωδία. Στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ασκηθεί διώξεις συνολικά σε 26 ανθρώπους για την ίδια υπόθεση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...