Γιατί άνοιξε πρόωρα η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας;  

Μοιραστειτε το

Οι φήμες και τα σενάρια για τον επόμενο/η ένοικο της Ηρώδου Αττικού δίνουν και παίρνουν. Ονόματα πέφτουν στο τραπέζι, άλλα για να… καούν και άλλα γιατί ενδεχομένως να έχουν βάση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως, το προηγούμενο διάστημα έχει χαρακτηρίσει πρόωρη την όλη συζήτηση όσες φορές κι αν ρωτήθηκε, ενώ μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σχετική πρόταση στον κ. Νίκο Δένδια. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του αρκετό χρόνο προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ανάλογα με το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην πολιτική σκηνή, κυρίως λόγω και της περιδίνησης στην οποία έχουν περιέλθει εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι περισσότερες πολιτικές αναλύσεις και πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα είναι να μην ανανεώσει τη θητεία της νυν προέδρου Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κυρίως λόγω της ανοικτής θέσης που πήρε στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η οποία ενόχλησε αρκετά γαλάζια στελέχη και διατάραξε το γαλάζιο οικοσύστημα.

Μετά τις ευρωεκλογές, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο της κ. Σακελλαροπούλου, αυτό όμως δεν σημαίνει και προαναγγελία ανανέωσης της θητείας της.

Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε με ταυτόχρονη διαρροή σε διαφορετικά μέσα ενημέρωσης είναι αυτό που φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τον νυν υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τα σχετικά ρεπορτάζ είχαν μάλιστα και ολόκληρο σκεπτικό γιατί η ιδέα να προταθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν υπουργός Άμυνας στην προεδρία της Δημοκρατία, είναι η καλύτερη λύση για την κυβερνητική παράταξη. Ότι δηλαδή, ο υπουργός Άμυνας (γνήσιος δεξιός κατά γενική ομολογία) είναι ένα πρόσωπο που θα τύχει της ομόθυμης αποδοχής της γαλάζιας Κ.Ο. ενώ θα μπορούσε να βρει και κάποια ερείσματα σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίως στα δεξιόστροφα.

Χθες πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε ότι έγινε πρόταση στον κ. Δένδια. «Βεβαίως», τόνισε με εμφατικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση – πρόταση. Ο κ. Δένδιας είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, όπως όλα τα κυβερνητικά στελέχη, έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση ούτε επίσημη, ούτε ανεπίσημη για τον ΠτΔ και όλα αυτά που διαβάζουμε συνολικά είναι σενάρια».

Άνθρωποι πάντως που γνωρίζουν καλά την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία δεν βιάζονται να υιοθετήσουν αυτό το σενάριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά ένα πρόσωπο που να είναι γέννημα – θρέμμα της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να συγκεντρώσει την μέγιστη δυνατή διακομματική υποστήριξη. Να μπορεί δηλαδή να αλιεύσει ψήφους και από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Και εκεί είναι βέβαια το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ. Για αρκετούς γαλάζιους βουλευτές ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, το όνομα του οποίου ακούστηκε με ένταση το προηγούμενο διάστημα. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Τασούλας θα τύγχανε της καθολικής αποδοχής της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, θα ικανοποιούσε το κομματικό ακροατήριο, αφού πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει αναδυθεί από τα «σπλάχνα» της παράταξης και ταυτοχρόνως, λόγω και του άψογου τρόπου με τον οποίον ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής, θα μπορούσε να έχει ευρύτερη πολιτική στήριξη και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τασούλας έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα όνομα που ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτό του πρώην πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμένου, τον οποίον, ωστόσο, νεότερα σενάρια φέρνουν ως επικρατέστερο για τη θέση του επικεφαλής της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα συσταθεί από τις αρχές του νέου χρόνου για τη δρομολόγηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μεταξύ των φημών που έχουν γραφτεί περιλαμβάνεται και το όνομα της Γιάννης Αγγελοπούλου αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Να σημειώσουμε παράλληλα ότι ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες με αφορμή την εκλογή ΠτΔ μετά την αναθεώρηση του 2019, δεν υφίσταται, αφού η Βουλή δεν διαλύεται αν ο υποψήφιος δεν λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, και δεν προκηρύσσονται εκλογές.

Σύμφωνα με τη νέα πρόνοια του Συντάγματος, πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύεται όποιος/α συγκεντρώσει στην τέταρτη ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία, 151 ψήφους. Αν ούτε αυτό γίνει κατορθωτό, τότε στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία, κάτω από 151 βουλευτές, χωρίς να ορίζεται κατώτερο όριο. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών.

Απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους και τους αστάθμητους παράγοντες από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...