Γιατί πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Ποιες οι «μαύρες τρύπες» – Ειδικοί μιλούν στο in.gr | in.gr

Μοιραστειτε το

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική με τις εντατικές να έχουν ξεπεράσει το 93% της πληρότητάς τους, και τους απλούς θαλάμους για covid περιστατικά να γεμίζουν, οδηγώντας σε συρρίκνωση τις κλινικές άλλων παθήσεων προκειμένου να αποδεσμεύονται καινούριες κλίνες για περιστατικά της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, η χώρα θεωρείται ότι είναι πλήρης από πλευράς υποδομών σε ότι αφορά την επάρκεια νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε ετήσια βάση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τα 13 εκ. περιστατικά και καλύπτονται περίπου 7.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς την ημέρα.

Τι είναι λοιπόν αυτό που φταίει που δεν επαρκεί το σύστημα υγείας της χώρας μας, να σηκώσει το βάρος του φορτίου της πανδημίας;

Ειδικοί του τομέα υγείας, μιλούν στο in.gr για την επιβάρυνση που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι νοσοκομειακές δομές, εξηγώντας ότι ξεκινήσαμε ήδη από «ψηλά» με τα κρούσματα, και δεν υπάρχει προβλεψιμότητα στην πανδημία, όμως επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει σαφής στρατηγική, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και στην εκπαίδευσή του, είναι αντίστοιχα ισχυροί παράγοντες.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, η διασφάλιση εξοπλισμών που μπορούν να προλάβουν τη μετάβαση στις ΜΕΘ, η εντατική εφαρμογή εμβολιασμών, αλλά και η χρήση του ιδιωτικού τομέα και για περιστατικά covid, όπως και η χρήση ξενοδοχειακών μονάδων που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην απομόνωση περιστατικών, καθώς πρόκειται για λοιμώδες και ταχύτατα μεταδιδόμενο νόσημα.

Η οργάνωση

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος, «πράγματι, η χώρα θεωρείται ότι είναι πλήρης υποδομών, από πλευράς επάρκειας νοσοκομείων, κέντρων υγείας κλπ. Όμως, δεν υπάρχει η σωστή οργάνωση. Και το υπουργείο έρχεται εμβαλωματικά να λειτουργήσει. Ο ένας ειδικός είπε αυτό, για να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά ή τα σούπερ-μάρκετ, ο άλλος ειδικός να κλείσουν ή να ανοίξουν τα σχολεία…

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική που να προβλέπει τι θα γίνει ή τι πρέπει να γίνει.

Σε αντίθεση με τους εμβολιασμούς που λειτουργούν και η Ελλάδα έχει ένα σωστό πρόγραμμα.

Όμως η όλη ουσία είναι η διαχείριση της πανδημίας. Ποιος κάνει τη διαχείριση της πανδημίας συνολικά; Η Πολιτική Προστασία; Αυτή αφορά τις καταστροφές.

Η Ελλάδα πέτυχε στο νοσοκομειακό μετασχηματισμό από νοσοκομεία σε covid νοσοκομεία στην αρχή, και μετά χάθηκε το παιχνίδι. Και έτσι η Αθήνα δεν έχει άλλα κρεβάτια. Στα νοσοκομεία γκρεμίζονται γραφεία, για να γίνουν μονάδες covid.

Προγραμματίστηκε ποιες είναι οι ανάγκες και πόση είναι η πίεση στο σύστημα; Ποιος είναι ο μέσος όρος και ποια είναι τα όρια της διακύμανσης; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανάγκη σε κλίνες;

Έλλειψη προβλεψιμότητας

Φυσικά και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις πέραν των ορίων καταστάσεις. Αυτό που έγινε στην Ισπανία και της ΗΠΑ δηλώνει την έλλειψη προβλεψιμότητας. Όπως και στην Κίνα, στήνονταν νοσοκομεία – τέντες για να περιθάλψουν τους ασθενείς. Το σενάριο του Σεπτεμβρίου εξάλλου, είχε και τη σχετική πρόβλεψη και εδώ, στην Ελλάδα.

Tώρα από τα 100-150 περιστατικά να φτάσεις τα 2.000-2.500, είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις, και εδώ εντοπίζεται και το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων.

Με τις εντατικές μονάδες γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης, με τη νοσηλεία όμως, χρειάζονται εναλλακτικές μορφές. Γιατί χρειάζεται απομόνωση και ενώ επελέγη η παραμονή στο σπίτι, η πανδημία εξαπλώνεται ενδοοικογενειακά. Χρειάζεσαι προγραμματισμός για να καλυφθούν ο έκτακτες ανάγκες φροντίδας σε απομόνωση, και μια λύση θα μπορούσε να είναι τα ξενοδοχεία που είναι τώρα κλειστά. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ο χώρος που λείπει, αλλά ο προγραμματισμός. Γιατί επιπλέον, δεν επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο χρειάζεται ταυτόχρονα και την απαραίτητη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των πανδημικών περιστατικών».

Εμβολιασμοί, επιθετικά

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε πως «Ξεκινήσαμε από ένα δυσμενές αφετηριακό σημείο, και διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο με αυξημένο ρυθμό κρουσμάτων, σε ένα lockdown το οποίο δεν τηρείται.

Ήδη είχαμε περιορισμένο αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, που με τις κινήσεις που έχουν γίνει ενισχύεται η δυνατότητα κάλυψης των ασθενών. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί – ανάλογα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Η οργάνωση για τους εμβολιασμούς είναι ήδη πολύ καλή, όμως η υιοθέτηση ενός επιθετικού συστήματος εμβολιασμών ενόψει αύξησης της δυνατότητας από τις νέες εγκρίσεις εμβολίων, θα βοηθήσει σημαντικά στην κάμψη της πανδημίας. Γι΄ αυτό και η οργάνωση για τους εμβολιασμούς θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμη και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βραχυπρόθεσμα.

Το πρόβλημα δεν είναι ίδιο σε ολόκληρη τη χώρα. Η Αττική πιέζεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε άλλες περιοχές τα πράγματα είναι πολύ ηπιότερα. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, και να αυξηθούν και οι μετρήσεις σε όλη την επικράτεια».

Ελλείψεις δυναμικού και εξοπλισμών

Την οπτική των νοσοκομειακών γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σε καθημερινή βάση, μετέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο,  ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία έφταναν βάσει των επίσημων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων σε 6.000 ειδικευμένους γιατρούς και πάνω από 25.000 λοιπό προσωπικό. Η ΟΕΝΓΕ εκτιμούσε ότι οι πραγματικές ανάγκες στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ έφτανε τους 8.500 ειδικευμένους γιατρούς και 35.000 λοιπό προσωπικό.

«Στο διάστημα της επιδημίας έγιναν 8000 προσλήψεις οι περισσότερες επικουρικών και συμβασιούχων», επεσήμανε ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας όμως ότι «δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις συνταξιοδότησης ή θανάτου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις, ακόμη και σε σχέση με το 2019.

Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, η πανδημία μας βρήκε μόλις με 560 κλίνες, και με υποστελέχωση έχουν ανοίξει άλλες τόσες φτάνοντας τις 1092 μέχρι στιγμής. Όμως προφανώς κι αυτές δεν αρκούν. Η ΟΕΝΓΕ υποστήριζε πριν την πανδημία ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στη χώρα 2000 κλίνες ΜΕΘ και 1500 κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), δηλαδή συνολικά 3500 κλίνες ειδικών μονάδων, χωρίς την επιδημία. Τώρα με την πανδημία, λείπουν επίσης κρίσιμες υποδομές όπως συσκευές high flow (υψηλής ροής) που αποτρέπουν διασωληνώσεις. Ταυτόχρονα δε, συνεχίζεται η μη κάλυψη περιστατικών πανδημίας στον ιδιωτικό τομέα.

Θα μπορούσαμε με όλα αυτά να έχουμε αποτρέψει χιλιάδες θανάτους…».

Ο κ. Παπανικολάου, χαρακτήρισε επίσης τελείως λάθος την πρόληψη και επιδημιολογική επιτήρηση όπως εφαρμόζεται, τονίζοντας ότι ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας και οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, όπως και το 2ο εκκολαπτήριο της νόσου που είναι τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρότεινε ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας στους χώρους εργασίας και ενίσχυση των τεστ από τον ΕΟΔΥ, εκεί που γίνεται η μετάδοση όχι σε τυχαία σημεία, καθώς επίσης και την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για αυτόν το μήνα στην Αττική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author: Άννα Παπαδομαρκάκη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...