Δεύτερο κύμα επίθεσης στα ΑΕΙ από Κεραμέως

Μοιραστειτε το

Αποτελειώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο η υπουργός Παιδείας με σημαντική μείωση των τμημάτων, ιδίως στην περιφέρεια, άνοιγμα στις δυνάμεις της αγοράς, επαναφορά των αποτυχημένων Συμβουλίων Ιδρύματος και κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μέσω του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

Η επαναφορά του Συμβουλίου Ιδρύματος με ισχυρές διοικητικές αρμοδιότητες και η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων θα είναι οι τελευταίες βασικές κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη του ελληνικού Πανεπιστημίου. Θα προηγηθεί η σημαντική μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων που έχει ήδη προγραμματιστεί και θα φανεί από το φετινό, κιόλας, μηχανογραφικό.

Η υπουργός αποκαλύπτει λίγο λίγο και το υπόλοιπο μέρος του κυβερνητικού οράματος για την ανώτατη εκπαίδευση: Πανεπιστήμιο για λίγους, αυταρχικό, απομονωμένο από την κοινωνία και λιγότερο κοστοβόρο για το κράτος.

Ετσι, από τη μια, η μεγάλη μείωση των εισακτέων -που δρομολογείται- θα συνοδευτεί και από μια μεγάλη εκστρατεία «εκκαθάρισης» τμημάτων ανά τη χώρα, ενώ από την άλλη θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση σε διοίκηση και λειτουργία με:

1. Επαναφορά των Συμβούλων Ιδρύματος και μαζί των έξωθεν προσωπικοτήτων που θα κληθούν πάλι να ηγηθούν των Πανεπιστημίων της χώρας. Ασχέτως αν απέτυχε παταγωδώς το εγχείρημα.

2. Θεσμοθέτηση του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Ητοι, της διάλυσης των φοιτητικών παρατάξεων και της πολιτικής αποδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1974.

3. «Μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς». Ητοι, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να μειωθεί η δημόσια χρηματοδότηση. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει ένα παράδειγμα: «Αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας μέσω και φορολογικών κινήτρων» είχε πει από διετίας όταν διαφήμιζε τα σχέδιά του για τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η κ. Κεραμέως τα είπε με άλλα λόγια, αλλά ήταν σαφής. Χθες, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (πού αλλού οι καυτές ειδήσεις;) ανακοίνωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τα τμήματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 460 και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων».

Λουκέτο σε ολιγομελή τμήματα

Το πρόβλημα είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υπουργείο, Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν διπλή απειλή: τη μείωση των εισακτέων μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ακολούθως το λουκέτο σε ολιγομελή τμήματα αφού κυρίως τέτοια είναι στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα δώσει την τελική εκδοχή του χάρτη. Είναι το μόνο ζήτημα που έχει δεχτεί να συζητήσει η υπουργός με τους πρυτάνεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, ο υφυπουργός κ. Συρίγος δήλωσε πως «υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα», καθώς και ότι «θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων της περιφέρειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο βασικότερος προβληματισμός σχετίζεται με το ερώτημα «Ποια και γιατί θα σωθούν». Ενα από τα πολλά κριτήρια που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΘΑΑΕ είναι οι εθνικοί λόγοι. Δηλαδή, να μην πληγούν ανεπανόρθωτα τα Ιδρύματα στα σύνορα, όπως Δημοκρίτειο και Αιγαίου. Κοντός ψαλμός…

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εκλογές η υπουργός ήταν ξεκάθαρη: «Στον νόμο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές». Αντιθέτως, γενικόλογη προτίμησε να είναι για τα υπόλοιπα: «Ο νέος νόμος πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα διοίκησης, στα προγράμματα σπουδών και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Θα αφορά και στον τρόπο διοίκησης και ζητήματα σχετικά με σπουδές, εκλεκτορικά, την ερευνητική δραστηριότητα».

Συμπληρώνοντας, μίλησε για δυνατότητα «μεγαλύτερης απελευθέρωσης της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς». Είναι ξεκάθαρο το στίγμα των αλλαγών, οι οποίες άλλωστε έχουν εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Θέλει συμμετοχή πανεπιστημιακών του εξωτερικού στη διοίκηση των ελληνικών ΑΕΙ, θέλει αξιολόγηση συνδεδεμένη με τη χρηματοδότηση, θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές παρατάξεις και όσα ήδη προωθεί.

Στις προγραμματικές του εξαγγελίες είχε πει κι άλλα. Είχε μιλήσει για:

● Ενίσχυση της επαγγελματικής τεχνολογικής εκπαίδευσης. Προς το παρόν την υποβάθμισε. Περιμένουμε να δούμε…
● Θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ. Κι αυτά περιμένουμε να τα δούμε.

Ετοιμο είναι, εν ολίγοις, το δεύτερο κύμα επίθεσης στα ελληνικά ΑΕΙ μετά το πρώτο που έφερε στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων την πανεπιστημιακή αστυνομία, το εξωφρενικό πειθαρχικό πλαίσιο για τους φοιτητές και τη δραματική μείωση των εισακτέων.

«Φαντάζεται πραγματικά η Ν.Δ. ότι μπορεί με την απειλή τέτοιων ρυθμίσεων να αποτρέψει τις αντιδράσεις της νεολαίας στα σχέδιά της; Οτι μπορεί να πείσει για τις “αγαθές” προθέσεις της κατά της “κομματικοποίησης”, όταν έχει διορίσει στα υπουργεία τον μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μετακλητών σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση;» δηλώνει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η κ. Κεραμέως επιβεβαιώνει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών».

Πηγή
Author: Αννα Ανδριτσάκη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...