Διακομματική συναίνεση στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο

Μοιραστειτε το

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι διαξιφισμοί για την εξωτερική πολιτική μεταξύ κυρίως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 «ναι», κανένα «όχι», ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Στην ονομαστική ψηφοφορία υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το άρθρο 4, το οποίο αφορά στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει σε αλιευτικά σκάφη χωρών της Ε.Ε. να αλιεύουν μέσα στα χωρικά της ύδατα που πλέον γίνονται 12 ναυτικά μίλια, έλαβε 180 ψήφους «υπέρ», 119 ψήφους «κατά» και 1 «παρών». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων και να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας.

«Και χθες και σήμερα και ο πρωθυπουργός, ευθέως τοποθετήθηκε επί του διαρκούς ισχυρισμού του ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών γραμμών, περί διαφορετικών διατυπώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω την σαφή κατακλείδα του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. Νομίζω αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη διήμερη συζήτηση και τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ήταν μια εξαιρετική, κατά τούτο συνεδρίαση, και θεωρώ τιμή μου που, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισηγήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενό στρατηγικής. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι και για την Κρήτη, όπως και για κάθε άλλο σημείο της επικράτειας, έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε. Είναι σαφής η διαφορετική ποιότητα των δύο δηλώσεων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τη στρατηγική του.

«Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης αφενός για να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα και επίσης, ενόψει ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας. Αναφορικά δε με τις διερευνητικές επαφές είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με ποια θετική στρατηγική θα επιδιώξει έντιμη συμφωνία.

Πανηγύρια Μητσοτάκη

Πανηγυρικό τόνο επιχείρησε να δώσει στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός συνδυάζοντας το σημερινό νομοσχέδιο με τα κλειστά σύνορα και την κατακόρυφη αύξηση εξόδων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ως «απόλυτα συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα και η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της και σε άλλες περιοχές», ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη επισήμανε «προφανώς μπορεί να το κάνει και στην Κρήτη, θα το κάνει, όμως, σε χρόνο και με τρόπο που η ίδια θα επιλέξει».

Έκανε λόγο για «ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους προσπαθούν να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα και υπόδειγμα ασφάλειας σε μια περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο».

Μιλώντας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ του διαλόγου με δύο όρους, να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από εκεί που σταμάτησαν το 2016».

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δίκαια αιτήματα της χώρας. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες δικαίου» συμπλήρωσε. 

Σαφείς κόκκινες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Απολύτως διακριτές κόκκινες γραμμές στα ελληνουρκικά αντί για ασάφεια ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφάσεις και αντικρουόμενα μηνύματα κατά τον έναν χρόνο των τουρκικών προκλήσεων, των χειρότερων από την εποχή των Ιμίων, όπως είπε, παρά την επικίνδυνη κλιμάκωση λόγω της στάσης της γειτονικής χώρας.

Από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε έτοιμος για στήριξη της κυβέρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και το καλό της πατρίδας, «με μία μόνο προϋπόθεση, ότι κυβέρνηση θα δείξει και αποδείξει εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σαφή γραμμή».

Γεννηματά: Ζητάμε από την κυβέρνηση ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο

Στήριξη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής ενώ επισήμανε σημεία- παγίδες στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Δεν είναι όμως ολοκληρωμένη επιλογή. Έπρεπε να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης», τόνισε η κ. Γεννηματά και ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί ότι θα το πράξει και να ενημερώσει για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, σε χαμηλούς τόνους μεν αλλά επί της ουσίας, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει μια εθνική στρατηγική και κινείται χωρίς ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο.

Ο Μητσοτάκης «άδειασε» τα στελέχη του 

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους.

Μιλώντας, όμως, για τις πρωτοβουλίες Κοτζιά στο ζήτημα επέκτασης  των χωρικών υδάτων και τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να «αδειάσει» πανηγυρικά κεντρικά στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος γιατί αντιλαμβανόταν την περιπλοκότητά του.

«Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα “εγώ δεν το είπα”. Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει “εγώ δεν το είχα πει”. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παφίλης: Ανέκδοτο τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ως «ανέκδοτο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης «τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως «το ΝΑΤΟ δεν πήρε σαφή θέση για τα σύνορα της Ελλάδας, οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν ενώ η ΕΕ δεν κάνει τίποτα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο η παραμονή της ‘Αγκυρας στο ΝΑΤΟ». 

Σχετικά με την επέκταση στα 12 ν.μ. στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο κ. Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι η χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Πρόσθεσε, όμως, πως γίνεται τώρα με καθυστέρηση διότι τώρα εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών. «Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια και εσείς συμμετέχετε σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η τμηματική επέκταση μόνο στο Ιόνιο και οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο που προβλέπουν μειωμένη επήρεια σε νησιά στέλνουν αντικειμενικά μήνυμα για ανάλογη λύση στο Αιγαίο».

Σακοράφα: «Αν ο καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης άρχιζε και τελείωνε στο Ιόνιο, σαφώς και θα καταψηφίζαμε το νομοσχέδιο»

«Είναι ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα η χάραξη ευθείων γραμμών βάσης και το κλείσιμο των κόλπων σε όλη την επικράτεια», δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η σημερινή επέκταση να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο για τυχόν υποχωρήσεις στις επικείμενες συνομιλίες με την Τουρκία. Το οποίο και απευχόμαστε, όπως απευχόμαστε να θεσπίζεται σήμερα η μεταβλητότητα των χωρικών μας υδάτων, όχι προσωρινά αλλά μόνιμα», είπε η κ. Σακοράφα που εξήγησε ποιο χαρακτήρα έχει η ψήφος του ΜέΡΑ25 στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

«Η Ελλάδα ασκεί τώρα έστω και καθυστερημένα, και μόνο τμηματικά, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που αποδίδει σε όλα τα κράτη η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή θετική μας στάση ενέχει τη δεδομένη παραδοχή ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα πρώτο και μόνο βήμα στον κυριαρχικό καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας», είπε η Σοφία Σακοράφα και προσέθεσε: «Αν θεωρούσαμε ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει συνέχεια, αν ο καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης άρχιζε και τελείωνε στο Ιόνιο, σαφώς και θα την καταψηφίζαμε».
Έχει σημασία, είπε στο σημείο αυτό η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, από το βήμα της Βουλής, για τον επικείμενο καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην Κρήτη.

Η Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε εξάλλου ότι το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την αλιεία διότι «αφορά στην αδιάκριτη και a priori εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας, προς την ξένη αλιεία και μάλιστα χωρίς αμοιβαιότητα».

Βελόπουλος: Αν μεγαλώνατε την Ελλάδα έστω και κατά ένα εκατοστό, θα ψηφίζαμε τη συμφωνία

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Βγαίνετε και πανηγυρίζετε και λέτε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Ωραία! Πείτε μας όμως σε ποια χώρα, παγκοσμίως, η οποία έχει μεγαλώσει, υπάρχει μειωμένη επήρεια; Αν μου πείτε μία χώρα εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ’ έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια; Γιατί μέχρι το Ταίναρο;», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:

«Μακάρι να την μεγαλώνατε την Ελλάδα και εμείς θα ψηφίζαμε τη συμφωνία. Έστω και μεγαλώνατε τη χώρα κατά ένα εκατοστό. Και σας ξαναλέω να προσέξετε τον χάρτη Μπάιντεν, γιατί ό,τι θα συμβεί, το ετοιμάζουν οι Αμερικανοί από το 2015. Από τότε το οργανώνουν».

Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, ανέφερε ότι «εμείς δεν λέμε όχι στον διάλογο, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα. Όχι να υπάρχουν προαπαιτούμενα από τη μία πλευρά. Μην πάτε σε διάλογο και δώστε λευκή κόλλα, ενώ η Τουρκία έρχεται με 10 διεκδικήσεις. Θα φύγετε από εκεί και οι Γερμανοί θα σας πουν “γιατί φύγατε; γιατί δεν ζητήσατε και εσείς κάτι;”. Εμείς στην Ελληνική Λύση έχουμε 17 προτάσεις να θέσουμε», σημείωσε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...