Διαλειμματική νηστεία: Ειδικοί εξηγούν στο Newsbomb.gr τα υπέρ και τα κατά – Βλάπτει την καρδιά;

Μοιραστειτε το

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
29/03/2024 15:57
2 SHARES

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την ανακοίνωση της περίληψης μιας μελέτης στο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και αφορά τη συσχέτιση του καρδιαγγειακού κινδύνου με τη διαλειμματική νηστεία τύπου 16.8 για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μελέτη, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κάρολος Παπαλαζάρου και ο Κώστας Τούτουζας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Καρδιολογίας αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη δίαιτα που αποτελεί συχνή επιλογή ατόμων που επιθυμούν να χάσουν άμεσα αρκετό βάρος.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα πρόσφατα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης ενώ όλοι περιμένουν την κανονική μελέτη δημοσιευμένη σε έγκριτο περιοδικό ώστε να γίνει η επιστημονική κριτική.
Κάρολος Παπαλαζάρου: «Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα επαναλαμβανόμενο σοκ για τον οργανισμό»
Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κάρολος Παπαλαζάρου έδωσε την έννοια της διαλειμματικής νηστείας. «Ο όρος διαλειμματική νηστεία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά διατροφικών προτύπων κατά τα οποία καταναλώνονται ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες για χρονικές περιόδους που κυμαίνονται από 12 ώρες έως αρκετές ημέρες».

«Έχουν βγει στο παρελθόν αντίστοιχες μελέτες οι οποίες ανέφεραν ότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Αναμένουμε και άλλα στοιχεία», ανέφερε.
«Προσωπικά δεν προτείνω την διαλειμματική νηστεία αλλά σε περίπτωση που την επιλέξει ο πελάτης και ταιριάζει στον τρόπο της καθημερινότητας του την ξεκινάμε», σημείωσε.
Όπως εξήγησε υπάρχουν τέσσερις τύποι διαλειμματικής νηστείας και είναι:

Η δίαιτα 16:8, στην οποία η κατανάλωση τροφής γίνεται σε μία περίοδο οκτώ ωρών μέσα στην ημέρα.
Η δίαιτα 5:2, στην οποία καταναλώνονται τροφές για πέντε ημέρες διαδοχικά και τις επόμενες δύο ημέρες ακολουθείται νηστεία.
Η δίαιτα 20:4, στην οποία τα γεύματα της ημέρας καταναλώνονται μέσα σε μια χρονική περίοδο μόλις 4 ωρών

«Η δίαιτα που επιλέγουν συνήθως είναι 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες φαγητό. Μέσα σε αυτές τις οκτώ ώρες το άτομο δεν τρώει ό,τι θέλει αλλά συγκεκριμένες τροφές. Η εναλλακτική ημερήσια νηστεία, κατά την οποία τα άτομα που την εφαρμόζουν έχουν συνήθως μια ολόκληρη ημέρα νηστείας που ακολουθείται από μία ημέρα κανονικής σίτισης», σημείωσε.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας ο Κάρολος Παπαλαζάρου ανέφερε ότι: «Η διαλειμματική νηστεία κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία, καθώς αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο σοκ για τον οργανισμό».

Ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κάρολος Παπαλαζάρου

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας
Ωστόσο η συγκεκριμένη δίαιτα έχει και αρκετά πλεονεκτήματα. Κάποια από αυτά είναι:

Η απώλεια βάρους, καθώς ο περιορισμός της λήψης τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοεί την απώλεια περιττών κιλών.
Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Η καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, καθώς σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η διαλειμματική νηστεία οδηγεί στη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων.

Κώστας Τουτούζας: «Δεν μπορούμε να πούμε από μία μελέτη ότι κάποιος πρέπει να ξεκινήσει ή να σταματήσει την διαλειμματική νηστεία»
Στη μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η οποία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, αναφέρθηκε ο καρδιολόγος Κώστας Τούτουζας.
«Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον ο οποίος κάνει διαλειμματική νηστεία τώρα να τη σταματήσει λόγω της συγκεκριμένης μελέτης αλλά δεν μπορούμε να πούμε και σε κάποιον να την ξεκινήσει», είπε στο Newsbomb.gr ο Κώστας Τούτουζας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Καρδιολογίας.

«Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού παρά η χρονική διάρκεια που κάποιος θα φάει ή οχι. Αν κάποιος τρώει περισσότερο βλαβερές τροφές μέσα στο οκτάωρο από κάποιον που τρώει λίγο πιο υγιεινά μέσα στο 24ωρο ο πρώτος θα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα», πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να πούμε από μία μελέτη ότι κάποιος πρέπει να ξεκινήσει ή να σταματήσει την διαλειμματική νηστεία. Δεν μελετήθηκε ο μηχανισμός μέσω του οποίου να προκύπτουν καρδιολογικά προβλήματα. Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης η οποία διήρκησε αρκετά χρόνια. Πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα των τροφών μας», συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Τούτουζας, αντιπρόεδρος Ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας και καθηγητής καρδιολογίας

Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
Η μεγάλη μελέτη που «πυροδότησε» τα σχόλια σχετικά με την διαλειμματική νηστεία και τους κινδύνους της αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Στην προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για τους συμμετέχοντες στις ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ την περίοδο 2003-2018 και τις συνέκριναν με δεδομένα σχετικά με άτομα που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 ως το 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όπως εντόπισαν, η χρονικά περιορισμένη διατροφή δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε και σε άτομα που ζούσαν με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Επίσης, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αντίθετα, η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο με …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...