Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ακόμα και για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Μοιραστειτε το

Νέα έξαρση της επιθετικότητας τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία, η οποία όπως εκτιμούν δπλωματικές πηγές, θέτει διαρκώς νέα ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη τοποθέτηση απέναντι στη χώρα μας.

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με τη παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ερμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Εκτίμησαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη, κατονομάζοντας την Τουρκία. Αυτό την στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να χαρακτηριστεί κλεισμένη, όπως τονίζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι το ταξίδι του κ. Δένδια στην Ουάσινγκτον στις 14 Δεκεμβρίου μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αντί να πέσουν οι υπογραφές όπως εικάζεται.

Χαρακτηρίζουν την στάση της Τουρκίας απαράδεκτη και σημειώνουν ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη. «Ποιος θα δικαιολογήσει στη διεθνή κοινότητα ότι στα 10 νμ είναι η υφαλοκρηπίδα, όταν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 12νμ»; αναρωτιούνται χαρακτηριστικά από ελληνικής πλευράς. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγα 24ωρα από το έντονο διάβημα του υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα για την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Να μην νομίζει κάποιος ότι μπορούμε να συνηθίσουμε τις προκλήσεις» και σε αυτό το πλαίσιο μιλούν για την απαράδεκτη απειλή του casus belli από αυτούς «που κάνουν κτίρια στον ΟΗΕ, στον καταστατικό χάρτη του οποίου απαγορεύεται η βία και απειλή χρήσης βίας».

Σε κάθε περίπτωση από ελληνικής πλευράς, τονίζεται ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχίζεται, «είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων» σημειώνουν διπλωματικές πηγές και δεν αποκλείεται εντός του Οκτωβρίου να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της κλιμάκωσης.  

Πηγή πληροφοριών: iefimerida.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...