Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης για την πανδημία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Μοιραστειτε το

AP Photo/Jacquelyn Martin

Τη συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το πολυαναμενόμενο πακέτο επείγουσας οικονομικής στήριξης, έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών και πλέον μηνών, ενέκρινε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γερουσία ενέκρινε το νέο πακέτο, ύψους 900 δισεκατομμυρίων, δολαρίων με 92 ψήφους και 6 κατά, λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 359 έναντι 53.

Το σχέδιο προβλέπει προγράμματα ανεργίας και δαπάνες για να βοηθηθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που υφίστανται σκληρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Το πακέτο αναμένεται να υπογραφεί από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, χαιρέτησε την έγκριση, αλλά σημείωσε πως το Κογκρέσο πρέπει να εργαστεί για να υποστηρίξει το σχέδιο ανακούφισης του Covid-19 το νέο έτος.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, σχολίασαν ότι το πακέτο δίνει «επειγόντως αναγκαία κεφάλαια για να σώσει τις ζωές και τα προς το ζην του αμερικανικού λαού καθώς ο ιός επιταχύνεται».

Οικονομικοί αναλυτές χαιρέτισαν τη συμφωνία, αλλά προειδοποίησαν ότι είναι πιθανώς πολύ μικρή και έρχεται πολύ αργά κι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι αφαιρούν πόρους από άλλα, πιο στοχευμένα προγράμματα, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο αποτελεσματική ώθηση στην οικονομία.

Ποιος θα πάρει τα 600 δολάρια;

Το πακέτο προβλέπει την καταβολή 600 δολαρίων για κάθε ενήλικα ή παιδί , για άτομα που έχουν εισόδημα έως 75.000 δολάρια ή παντρεμένα ζευγάρια που βγάζουν έως και 150.000 δολάρια το χρόνο. 

Ωστόσο, πρόκειται για το μισό ποσό από εκείνο, το οποίο προέβλεπε προηγούμενο πακέτο ανακούφισης και είχε εγκριθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

Επίσης, 25 δισ. δολάρια προορίζονται για επιδοτήσεις ενοικίων και δανείων κατοικίας, ώστε να αποφευχθούν εξώσεις. Άλλα 100 δισ. για να μπορέσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία να ανοίξουν.

Τι δεν προβλέπει το πακέτο

Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ουσιαστική βοήθεια προς τις τοπικές κυβερνήσεις, την οποία ζητούσαν κατά προτεραιότητα πολλοί Δημοκρατικοί.

Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να αποδεχθούν μια συμφωνία χωρίς νομική προστασία για επιχειρήσεις ενάντια στις οποίες έχουν κατατεθεί προσφυγές στη Δικαιοσύνη αναφορικά με τον Covid.

Ο Σούμερ υποστήριξε ότι το πακέτο θα δημιουργήσει ένα έδαφος για ανακούφιση το 2021, αλλά και ότι οι Δημοκρατικοί θα πιέσουν για περισσότερη βοήθεια μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον λειτουργεί με προσωρινή χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο, από την έναρξη δηλαδή του οικονομικού έτους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...