Εκατοντάδες βουλευτές σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα

Μοιραστειτε το

Οπαδοί των στρατηγών πανηγυρίζουν στους δρόμους της Γιανγκόν.

AP Photo/Thein Zaw

Εκατοντάδες μέλη του κοινοβουλίου της Μιανμάρ έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, στο κυβερνητικό συγκρότημα κατοικιών και φυλάσσονται από στρατιώτες, μια ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τη σύλληψη ανώτατων πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ένας από τους κρατούμενους βουλευτές είπε ότι ο ίδιος και περίπου άλλοι 400 συνάδελφοί του πέρασαν μια άγρυπνη νύχτα, ανησυχώντας για ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους. Ήταν σε θέση να μιλήσουν μεταξύ τους μέσα στο συγκρότημα και να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο μέσω τηλεφώνου, αλλά δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από το συγκρότημα κατοικιών στην πρωτεύουσα Naypyitaw.

Όπως είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο βουλευτής, αγνοείται η τύχη της πρωθυπουργού. «Έπρεπε να μείνουμε ξύπνιοι και να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ακόμη στο Associated Press και πρόσθεσε ότι αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα, όπου κρατούνται μέλη του κόμματος της Σου Τσι και διαφόρων μικρότερων κομμάτων, ενώ το συγκρότημα είναι περικυκλωμένο από στρατιώτες.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώθηκε τη στιγμή που οι βουλευτές μόλις είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σύμφωνα με τον στρατό, η κατάληψη της εξουσίας ήταν εν μέρει απαραίτητη, επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για τις καταγγελίες του περί νοθείας στις εκλογές του Νοεμβρίου – στις οποίες το κυβερνών κόμμα της Σου Τσι κέρδισε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών – και συνταγματικά νόμιμη. Ωστόσο καταδικάστηκε ευρέως στο εξωτερικό.

Το πραξικόπημα υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο οι στρατηγοί έχουν διατηρήσει τον έλεγχο τελικά στη Μιανμάρ, παρά τις συζητήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία περί δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Οι δυτικές χώρες χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την κίνηση προς τη δημοκρατία, αποσύροντας τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εδώ και χρόνια.

Το πραξικόπημα αποτελεί τώρα ένα τεστ για τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε «άμεση επίθεση στη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου» και απείλησε με νέες κυρώσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για το θέμα.

Σε δήλωσή του το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Σου Τσι την Τρίτη, ζήτησε από τον στρατό να τιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών και να απελευθερώσει όλους αυτούς που κρατούνται – έκκληση που έχουν απευθύνει και οι ηγέτες πολλών άλλων χωρών.

«Ο αρχηγός που καταλαμβάνει με τη βία την εξουσία του έθνους είναι ενάντια στο σύνταγμα και παραμελεί επίσης την κυρίαρχη δύναμη των ανθρώπων», αναφέρεται σε αυτήν τη δήλωση σε μία από τις σελίδες του κόμματος στο Facebook.

Σύμφωνα με δήλωση που προβλήθηκε στη στρατιωτική τηλεόραση Myawaddy τη Δευτέρα, «πρόεδρος» της χώρας για ένα έτος αναλαμβάνει ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που επρόκειτο να βγει στη σύνταξη σε έξι μήνες.. Αργότερα την ίδια μέρα, το γραφείο του ανακοίνωσε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο από σημερινούς και πρώην στρατηγούς, καθώε και πρώην συμβούλους μιας προηγούμενης κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην στρατηγό Thein Sein.

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πώς θα αντιδράσει ο λαός της Μιανμάρ στο πραξικόπημα. Την Τρίτη στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι δρόμοι ήταν πιο ήσυχοι από το συνηθισμένο, αλλά οι αγορές ήταν ανοιχτές, οι πλανόδιοι πωλητές εξακολουθούσαν να μαγειρεύουν φαγητό και ταξί και λεωφορεία κυκλοφορούσαν κανονικά. Χωρίς να είναι έντονη η αστυνομική ή η στρατιωτική παρουσία, υπάρχει μια αίσθηση ανασφάλειας. Άνθρωποι αφαιρούσαν τις κάποτε πανταχού παρούσες κόκκινες σημαίες του κόμματος της Σου Τσι από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Το 1988 και το 2007, οι δημόσιες εξεγέρσεις εναντίον του στρατού κατέληξαν σε αιματοχυσία.

Ο Bo Bo Oo, βουλευτής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία και πρώην πολιτικός κρατούμενος, δήλωσε ότι το κόμμα δεν σχεδιάζει επί του παρόντος διαδηλώσεις στους δρόμους, αλλά διερευνά νομικές επιλογές σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω την εξουσία από τον στρατό.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος ειρηνικά», είπε. «Αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε μια μεγάλη διαμαρτυρία. Αλλά πρέπει να ασκήσουμε κάποια μορφή πολιτικής ανυπακοής», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή.

«Για πολλά χρόνια ο λαός της Βιρμανίας εργάστηκε σκληρά για τη δημοκρατία. Ήταν ένα τόσο μακρύ ταξίδι», σημείωσε, χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό όνομα για τον λαό της Μιανμάρ. «Και τώρα αυτή είναι μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...