Εκδήλωση Τσίπρα: Αμηχανία σε Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη για τη σύναξη της Κεντροαριστεράς

Μοιραστειτε το

Αμηχανία σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, η οποία και αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, αποτελώντας επί της ουσίας την πρώτη συνεύρεση ολόκληρης της παράταξης στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση της.

Απών ο Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να παραστεί σε αυτό το -αντικειμενικά- μεγάλο πολιτικό γεγονός, επιλέγοντας την περιχαράκωση του με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι θα στείλει ως εκπρόσωπο του κάποιο στέλεχος του κόμματος, όμως ο ίδιος δεν προτίθεται να εμφανιστεί.
Η επιλογή αυτή, προκαλεί απογοήτευση σε αρκετά στελέχη του άλλοτε κραταιού κινήματος, ακόμα και σε πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν ως πρόθεση να συνεχίσουν να το πράττουν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ακόμα και αν διαφωνεί με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, θα έπρεπε να είναι παρών για να δείξει ότι συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.
Αντ’ αυτού, συμπληρώνουν, θα μοιάζει με τον αρχηγό ενός μικρομεσαίου κόμματος, που δεν μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και που τον ενδιαφέρει η παραμονή του στην καρέκλα του προέδρου του «μικρού ΠΑΣΟΚ».

«Παρών» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια, πάντως, στιγμή, παρόντες θα είναι αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Τομεάρχες του κόμματος, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα δώσουν κανονικά το παρών. Επίσης, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν και βουλευτές που θα επιλέξουν να δώσουν το στίγμα για την επόμενη μέρα.
Άλλωστε, η δεδομένη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Δούκα, «απελευθερώνει» αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το να είναι εκεί, στην «καρδιά» των εξελίξεων. Διότι είναι δεδομένο πως η μεγάλη πίεση προς την ηγεσία για την ανασυγκρότηση της παράταξης, έρχεται από τη βάση και από τα μεσαία στελέχη που μεταφέρουν στους κορυφαίους την αγωνία των προοδευτικών πολιτών για το αύριο.

«Μούδιασμα» στην Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα προκαλεί μεγάλα ζόρια. Αρχικά, διότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει καλέσει τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νίκο Βούτση και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, κονιορτοποιώντας πλήρως το επιχείρημα της Κουμουνδούρου περί «αποστατών» και «κλεμμένων εδρών».
Από εκεί και πέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει δημόσια πως εφόσον προσκληθεί -όπερ και εγένετο- θα πάει. Μπορεί τα διαδικτυακά «πιστόλια» που στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν μπορούν δημόσια να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση.
Άλλωστε, δεκάδες βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη προαναγγείλει την παρουσία τους στην εκδήλωση του φυσικού αρχηγού του πολιτικού τους χώρου, ανεβάζοντας, μάλιστα, στα κοινωνικά δίκτυα και το μήνυμα του Ινστιτούτου.

«Σύγκληση τώρα», λέει ο Κοτζιάς

Μέσα σε αυτό το κλίμα, άμεσα υπέρ του διαλόγου για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων τάσσεται και το «Πράττω», του Νίκου Κοτζιά, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να είναι ομιλητής στην εκδήλωση Τσίπρα.
Το «Πράττω» ζητάει τη δημιουργία επιτροπής προσωπικοτήτων που θα διευκολύνουν τις προγραμματικές συζητήσεις στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Επίσης, προτείνει την εντατικότερη ενεργοποίηση του «Φόρουμ Διαλόγου» και ανταλλαγής απόψεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, έστω και με δυσκολίες
Τέλος, υποστηρίζει πως πρέπει να ξεκινήσει η διαμόρφωση σχεδίου και τρόπου υλοποίησής του για κοινή δράση σε τομείς μεγάλης σημασίας για τον λαό μας, όπως είναι η ενέργεια, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η πρωτογενής παραγωγή.

«Όποια δύναμη μείνει πίσω, προσκολλημένη σε άγονες αρχηγικές στρατηγικές, μακριά από πολιτικές αναγκαιότητες και ιστορικές απαιτήσεις, θα πρέπει να θυμάται: τα κινήματα ξεπερνούν αυτούς που καθυστερούν ή κοιτούν πίσω», κλείνει η ανακοίνωση Κοτζιά.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...