Ενεργειακή μετακόμιση του Δημοσίου

Μοιραστειτε το

Κατά τη σύναψη νέας σύμβασης μίσθωσης ή αγοράς από δημόσιους φορείς απαιτείται το κτίριο να ανήκει τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β και να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από 1ης Ιανουαρίου 2021, ενώ αυτήν τη στιγμή μόνο το 10% πληροί τις προδιαγραφές και το 90% βρίσκεται κάτω από την κατηγορία Γ ● «Μαξιμαλιστική και απόλυτα απαγορευτική» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη η ΠΟΜΙΔΑ, αναφέροντας ότι τα κτίρια προ του 1980 ανήκουν κατά κανόνα στις πιο χαμηλές κατηγορίες Ζ και Η και για να ανέβουν στη Β πρέπει να γίνουν επεμβάσεις χρονοβόρες και κοστοβόρες ● Ανυπέρβλητα εμπόδια σε πανεπιστήμια και σχολεία, ενώ τα πιο ενεργοβόρα κτίρια είναι οι φυλακές.

Πήρε φόρα η κυβέρνηση με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και τώρα προτείνει τη «μεγάλη μετακόμιση» στα 17.000 κτίρια που νοικιάζει το Δημόσιο, ορίζοντας ότι θα πρέπει από 1ης Ιανουαρίου 2021 να είναι κατηγορίας Β, δηλαδή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται σε άρθρο νομοσχεδίου που έχει θέσει σε διαβούλευση έως σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση». Ορίζει δηλαδή στο άρθρο 5 πως κάθε νέα μίσθωση κτιρίου από δημόσιο φορέα μετά την 1/1/2021 θα πρέπει να γίνεται σε κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πως κάθε μισθωτήριο που λήγει σε κτίριο χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης δεν θα ανανεώνεται και το Δημόσιο θα πρέπει να αναζητά άλλο, με άγνωστες συνέπειες στο κόστος αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των δημόσιων κτιρίων κάθε μορφής (υπουργεία, σχολεία, αστυνομικά κτίρια, Αυτοδιοίκηση κ.λπ.), μόνον το 10% πληροί τις προδιαγραφές και το 90% βρίσκεται κάτω από την κατηγορία Γ, ενώ τα πιο ενεργοβόρα κτίρια είναι οι φυλακές. Από τα 112.000 δημόσια κτίρια, πάνω από 17.000 είναι μισθωμένα.

Μια πρώτη αντίδραση καταγράφεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και μάλιστα από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ν. Παπαϊωάννου, που γράφει ότι η συγκεκριμένη απαίτηση «θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των ΑΕΙ τα οποία καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες των τμημάτων τους με μισθώσεις (ή αγορά) κτιρίων, καθώς η απαίτηση αυτή δεν θα μπορεί να εφαρμο στεί στην πράξη». Ο πρύτανης επισημαίνει ότι τα κτίρια εκπαιδευτικής χρήσης έχουν ούτως ή άλλως ειδικές προδιαγραφές και η αυστηρή απαίτηση για μηδενική κατανάλωση ενέργειας από την 1/1/2021 «καθιστά αδύνατη την εύρεση κτιρίων». Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τα Πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία και την προσχολική εκπαίδευση, όπου δεκάδες δήμοι αναζητούν εναγωνίως στέγη.

«Μαξιμαλιστική και απόλυτα απαγορευτική» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη με χθεσινή της ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που επισημαίνει ότι «το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα μπορεί να βρει για να ενοικιάσει κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών του, αλλά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει σταδιακά και τα ήδη μισθωμένα».

«Τέτοια κτίρια όχι μόνο δεν υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα για άμεση μίσθωση, αλλά και ουδείς ιδιοκτήτης θα μπει στη διαδικασία και την τεράστια δαπάνη να αναβαθμίσει υπάρχοντα κατάλληλα κτίρια ενόσω θα παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις που επιτρέπουν στο Δημόσιο τη μονομερή λύση κάθε μίσθωσης κτιρίου, χωρίς αποζημίωση του ιδιοκτήτη», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τα κτίρια προ του 1980 ανήκουν κατά κανόνα στις πιο χαμηλές κατηγορίες Ζ και Η και για να ανέβουν στη Β πρέπει να γίνουν επεμβάσεις χρονοβόρες και κοστοβόρες, ενώ αντίστοιχα ισχύουν για τα κτίρια των δεκαετιών ‘80 και ‘90 που κατατάσσονται συνήθως στις κατηγορίες Ε ή Δ.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να διαφοροποιηθεί η πρόβλεψη μεταξύ αγοράς και μίσθωσης καθώς η δεύτερη περίπτωση αφορά τους ιδιοκτήτες. Για νέες μισθώσεις, ζητά η απαίτηση σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης να ισχύσει μετά πενταετία, την 1/1/2026. Οσο για τις υφιστάμενες μισθώσεις περισσότερο, προτείνει πενταετή παράταση, δηλαδή εφαρμογή από 1/1/2026 και τότε ο ιδιοκτήτης να υποχρεούται σε αναβάθμιση κατά μία μόνον ενεργειακή κλάση.

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...