«Εξοικονομώ»: αλλαγές μετά τις αντιδράσεις

Μοιραστειτε το

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προσπάθησε να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες συναδέλφων του μηχανικών σχετικά με το «φιάσκο» στην εφαρμογή του επιχορηγούμενου προγράμματος με υποσχέσεις και μπαλώματα.

Με υποσχέσεις και μπαλώματα προσπαθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κατευνάσει τις αντιδράσεις στους χώρους των μηχανικών και των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Σήμερα, ξεκίνησε και πάλι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έπειτα από πάγωμα δύο εβδομάδων, η διαδικασία αιτήσεων για το επιχορηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που διαθέτει σημαντικούς πόρους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος σε άλλες περιοχές προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις διότι χιλιάδες μηχανικοί που είχαν αναλάβει την ένταξη ακινήτων έμειναν με… τις αιτήσεις στο χέρι, καθώς η πλατφόρμα έκλεινε έπειτα από ελάχιστα λεπτά χωρίς να προλάβουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία.

Παρατάξεις μηχανικών μίλησαν για «φιάσκο» και ειδικά προγράμματα που επιτρέπουν σε ορισμένους να τα περνούν γρήγορα, αλλά η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ απέρριψε τον Δεκέμβριο τις καταγγελίες ως αστήριχτες.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μηχανικός και ο ίδιος, έδειξε να ακούει τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων του και ανακοίνωσε ότι από εδώ και μπρος θα ισχύσουν «τεχνικές προσαρμογές». Η βασική διαφορά είναι ότι ορίζεται ελάχιστο διάστημα πέντε λεπτών από τη δημιουργία μιας αίτησης έως την υποβολή της. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ευνοούνται τα μεγάλα γραφεία αλλά και όσα έχουν πολλούς υπολογιστές για να καταθέτουν ταυτόχρονα αιτήσεις. Επίσης, η αλλαγή των δεδομένων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν όσοι έμειναν εκτός προγράμματος στην προηγούμενη φάση.

Η παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ», σε χθεσινή ανακοίνωση μιλά για «πρόχειρη τροποποίηση» που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της και αναρωτιέται «αν κάθε αίτηση κάτω του 5λεπτου στις περιφέρειες που έχουν κλείσει μέχρι σήμερα θα ακυρωθεί».

Μετά την υποβολή αιτήσεων σήμερα για Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (διατίθενται συνολικά 74 εκατ. ευρώ), ακολουθούν στις 27 Ιανουαρίου η Δυτική Μακεδονία (73,5 εκατ.), στις 29 Ιανουαρίου η Κεντρική Μακεδονία (130 εκατ.) και την 1η Φεβρουαρίου η Θεσσαλία (84 εκατ.).

Δασικοί χάρτες

Το υπουργείο ΠΕΝ προχώρησε χθες και στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα που έχει προκύψει με τους δασικούς χάρτες και τους χιλιάδες πολίτες, κυρίως αγρότες, που προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να «απελευθερώσουν» εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δάση.

Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα («Στροφή του υπ. Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες ενόψει δίκης στο ΣτΕ», «Εφ.Συν.», 18/1/21), επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσαν να κατατεθούν ενστάσεις και για εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε κυρωμένους χάρτες. Ομως, με εγκύκλιο του νέου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά διευκρινίστηκε ότι ενστάσεις δεν θα γίνουν δεκτές παρά μόνο για τμήματα που τώρα αναμορφώνονται.

Στη χθεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο υπόσχεται αορίστως να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν τους αγρότες αλλά και το ιδιοκτησιακό ζήτημα που αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών και τους δασωμένους αγρούς, τονίζοντας πως «θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί ούτε ένας».

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...