Επιμένει στην αναθεωρητική της στάση η Τουρκία

Μοιραστειτε το

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης θέτει εκ νέου η Άγκυρα αυτή τη φορά δια στόματος υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία εμφανίζει η Τουρκία λένε Συρίγος και Μπακογιάννη.

Η αναθεωρητική σε σχέση με τις συνθήκες στάση της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε με τη νέα δήλωση του υπουργού Ενέργειας της γειτονικής μας χώρας. Ο Φατίχ Ντονμέζ, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπαίνει στην ουσία του τουρκικού αναθεωρητισμού όσον αφορά στη Συνθήκη τη Λωζάνης η οποία και καθορίζει (έως και σήμερα) ένα τεράστιο τμήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει πως «με τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μία από αυτές είναι η Λωζάνη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια και πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθήσουμε να συζητήσουμε και να τα διαπραγματευτούμε».

Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς η Τουρκία εμφανίζεται ανοιχτή στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα ωστόσο, με κάθε τρόπο, φροντίζει να δυναμιτίζει το κλίμα.

«Η Ελλάδα δε θέλει να μιλήσει μαζί μας, οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν να μιλήσουν με τους Τουρκοκύπριους. Aκολουθούν οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της “Βόρειας Κύπρου”» ισχυρίστηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Ρώσο ομόλογό του.  

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελος Συρίγος δεν δίστασε να παρομοιάσει τον τουρκικό ανεθωρητισμό με τις ανάλογες τάσεις που είχε εμφανίζει η ναζιστική Γερμανία.

«Η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του ”ζωτικού χώρου” και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της ”Γαλάζιας Πατρίδας”. Όπως, λοιπόν, η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις (ΣΚΑΪ) της Ντόρας Μπακογιάννη: «…Οταν ο Χίτλερ ήθελε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη των Βερσαλιών, έκανε πόλεμο, τον έχασε, και είχε τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία είχε για τον κόσμο και για τη Γερμανία βεβαίως. Οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Το ξέρουν και οι Τούρκοι, δεν το ξέρω μόνο εγώ. Το ξέρει πάρα πολύ καλά και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντονμέζ».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...