ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, που διευκρίνισε ότι στηρίζει τον νέο φορέα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και από τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΕΛΙΒΙΠ συστήθηκε για πρώτη φορά επισήμως στους δημοσιογράφους διά του προέδρου του, Νίκου Μπακουνάκη, που ανέλυσε τους στόχους και τους άξονες πάνω στους οποίους δουλεύει το Δ.Σ. από τη σύστασή του, εδώ και επτά μήνες
Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τότε που η Μυρσίνη Ζορμπά ίδρυσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο απερίσκεπτα καταργήθηκε το 2014 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ενώ τώρα ένας νέος φορέας, δύο σε ένα, το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, αναλαμβάνει δράση με τους ίδιους, εξίσου φιλόδοξους και δύσκολους στόχους: την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.
Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ήταν μια «συνειδητή επιλογή» για την παρουσίαση των στόχων, του προγράμματος και των δράσεων του νέου ιδρύματος, όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας δίπλα της τον πρόεδρο του φορέα, συγγραφέα και ομότιμο καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, Νίκο Μπακουνάκη, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Περιτριγυρισμένοι όλοι από εκπροσώπους του χώρου του βιβλίου, οι οποίοι, όπως φαίνεται, αδημονούν να καλυφθεί το κενό χρόνων στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονης εθνικής πολιτικής για το βιβλίο.
«Στόχος είναι η στήριξη της βιβλιοπαραγωγής, της φιλαναγνωσίας, η εξωστρέφεια και ειδικότερα η στήριξη του παιδικού και εφηβικού βιβλίου», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, που επιπλέον στηρίζει το ΕΛΙΒΙΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Ο Νίκος Μπακουνάκης παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουν εδώ και επτά μήνες, από τότε που ανακοινώθηκε το νέο ίδρυμα: έρευνα, χρηματοδοτικά εργαλεία, δράσεις και αξιοποίηση του αρχείου. Πρώτο μέλημα ήταν να αποκτήσει το ΕΛΙΒΙΠ Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό – προβλέπονται 22 θέσεις εργασίας. Στις προτεραιότητες:
● Ο νέος δίγλωσσος ιστότοπος www.elivip.gr μόλις τέθηκε σε λειτουργία με έμφαση στην προσβασιμότητα και αποτυπώνει την ταυτότητα του νέου ιδρύματος, τη στρατηγική και τις δράσεις του. Λειτουργεί ως κόμβος για το οικοσύστημα του βιβλίου, συγκεντρώνοντας πληροφοριακό υλικό, έρευνες και προγράμματα για τους επαγγελματίες του βιβλίου και το ευρύτερο κοινό. «Είναι πράξη πολιτική καθώς βρίσκουμε και ψηφιοποιούμε ό,τι υπάρχει από το παλιό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, έρευνες, αρχεία, περιοδικά, αρχίζοντας από τη Νέα Εστία, γιατί η θεσμική μνήμη πρέπει να υπάρχει καταγεγραμμένη», τόνισε ο Νίκος Μπακουνάκης.
● Η επανεκκίνηση του προγράμματος GreekLit για την επιδότηση μεταφράσεων τίτλων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 414.000 ευρώ. Η επιδότηση μεταφράσεων ολόκληρων έργων φτάνει στο 75% του συνόλου του μεταφραστικού κόστους και το ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς ήδη έχουν γίνει 125 αιτήσεις.
● Η λειτουργία και ανάπτυξη της βάσης ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ που αποτυπώνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Επανασχεδιάζεται, χωρίς τη διακοπή της λειτουργίας της, και θα καταγράφει, θα διασώζει την ιστορική μνήμη του ελληνικού βιβλίου (βιβλιολογική βάση), ενώ θα αποτελεί βασικό ερευνητικό εργαλείο.
● Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Φέτος οργανώνεται από 8 έως 11 Μαΐου με τη συμμετοχή πάνω από 300 εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με 500 ομιλητές, 400 εκδηλώσεις και τιμώμενη χώρα την Ιταλία. Οπως διευκρινίστηκε, για την ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό υπεύθυνη εξακολουθεί να είναι η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού.
● Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας τεχνολογικής αιχμής Phygital Readers που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους για την ανάπτυξη και διάχυση της φιλαναγνωσίας, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονους τρόπους οπτικοακουστικής αφήγησης: Τεχνητή Νοημοσύνη, QR codes, animation, podcasts, κ.ά.
● Το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων του κλάδου της βιβλιοπαραγωγής» σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας: υποβλήθηκαν 77 προτάσεις από ισάριθμους εκδότες και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός υπερκαλύφθηκε στο 120%.
Προσεκτικά και μεθοδικά, «βήμα βήμα» προχωράει το ΕΛΙΒΙΠ, όπως τόνισε ο Νίκος Μπακουνάκης, και μαζί με το πολυμελές διοικητικό συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται οι φορείς του βιβλίου (θα συμμετάσχει τώρα και μέλος της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων) σχεδιάζουν και άλλες δράσεις και συνεργασίες. Φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός κάθε άνοιξη μια ελληνική πόλη να γίνεται Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Νύχτες ανάγνωσης σε αρχαιολογικούς χώρους, τοπόσημα κ.ά. από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IBBY. Καμπάνια για το βιβλίο μαζί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κι ακόμα, θα ανοίξει ο κήπος του Ιδρύματος στο Ψυχικό για προβολές, αυτόν τον Ιούνιο, σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival, ενώ ένα Poetry slam αφιερωμένο στον Μιχάλη Γκανά ετοιμάζεται για τις 28 Μαΐου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στηρίζει την αγορά του βιβλίου και για τον λόγο αυτό συζητιέται η πρόταση η ενιαία τιμή βιβλίου να επεκταθεί και στα μεταχειρισμένα βιβλία καθώς νέες εκδόσεις βαφτίζονται και πωλούνται σαν παλιές. Ενώ για τις επιστημονικές έρευνες που έχει ανάγκη ο χώρος, δήλωσε πως «σκεπτόμαστε ειδικευμένες έρευνες με θεματολογία που θα δίνει το ΕΛΙΒΙΠ, σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ».
Οσο για τα παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο εξωτερικό, στην Αλεξάνδρεια το Μουσείο Καβάφη, αλλά και σε Τεργέστη, Βερολίνο, Βελιγράδι, Οδησσό, η λειτουργία τους αναπροσαρμόζεται και προσανατολίζεται στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας.
Πηγή
Author: