Επιτυχία Τσίπρα: Διεθνείς προσωπικότητες, ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» και το γαλλικό παράδειγμα

Μοιραστειτε το

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το παρών δίνουν προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μήνυμα έστειλε μέχρι και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες – γεγονός που γέμισε με ικανοποίηση τους διοργανωτές.

Η παρουσία ξένων ηγετών, όπως ο Σέρβος πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, αντιπροσωπειών κυβερνητικών κομμάτων από ολόκληρο των κόσμο, πλήθους διπλωματών και πρώην ηγετών χωρών, δεν συμβαίνουν κάθε μέρα στην Αθήνα.

Την ίδια, όμως, στιγμή, στο φουαγιέ, στο καφέ και στην αυλή του Ωδείο Αθηνών, το μείζον θέμα συζήτησης ήταν η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το μέλλον της παράταξης, συνολικά.

Με απλά λόγια, η εκδήλωση αυτή άθροισε δυνάμεις και δεν μείωσε. Ήταν εκεί ο όλος ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις – έστω και αν δεν είχαν μεγάλη παρουσία.

Ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ»

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στον χώρο που πραγματοποιείται το Συνέδριο, είχαν συρρεύσει στελέχη από όλες τις ομάδες της Κουμουνδούρου. Ξεχώριζαν τα στελέχη που έχουν ως σημείο αναφορά τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης – πρόσωπα, δηλαδή, που έχουν στοχοποιηθεί πλήρως από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως άλλωστε και οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας – που θεωρούνται «εσωκομματικοί εχθροί» από την προεδρική ομάδα.

«Η σημερινή εκδήλωση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή ανασύνθεσης του Αριστερού και Προοδευτικού χώρου», δήλωσε ο Δ.Τεμπονέρας, δίνοντας και το πολιτικό στίγμα του Συνεδρίου.

Από κοντά και αρκετοί βουλευτές που κρατούν στάση αναμονής, βοηθώντας το κόμμα -στα πλαίσια του δυνατού- όπως ο Διονύσης Καλαματιανος, ο Γιάννης Σαρακιώτης και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όμως εκεί, «έπαιζαν στην έδρα» τους. Και όπως ήταν λογικό, αποτέλεσαν πόλο έλξης για όσα στελέχη του κόμματος έφταναν στο Ωδείο Αθηνών. Αλλά και για εκείνους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά. Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η Πέττυ Πέρκα, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κωστής Καρπόζηλος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Πουλάκης και άλλοι που ήταν από την έναρξη του Συνεδρίου, έγιναν δεκτοί με θέρμη από τα πρόσωπα που συσπειρώνονται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά έδιναν και έπαιρναν. Σαν να μη χώρισαν οι δρόμοι τους ποτέ, γεγονός που έδειχνε να ενοχλεί τα αμιγώς «κασσελακικά» μικρομεσαία στελέχη, που παρακολουθούσαν με έκπληξη τα όσα λάμβαναν χώρα με τα πρόσωπα που χαρακτηρίζουν «αποστάτες». Τα νέα φαίνεται να «ταξίδεψαν» γρήγορα στην Κουμουνδούρου.

Έτσι ερμηνεύτηκε από αρκετούς εκ των παριστάμενων η σπουδή του να εμφανιστεί στην εκδήλωση πριν από την ώρα που είχε ανακοινώσει. Μπορεί να μην έμεινε στον χώρο για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά, όμως θέλησε να δείξει ότι είναι και εκείνος παρών.

Η παρούσα Κεντροαριστερά

Μπορεί τα περισσότερα κορυφαία στελέχη να επέλεξαν την απουσίας από την εκδήλωση Τσίπρα, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο παρέστη, αλλά φρόντισε να ρίξει και «ρουκέτα» για το αύριο της ελληνικής Κεντροαριστεράς, μέσω… Γαλλίας.

«Νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συνέδριο του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στο «Λαϊκό Μέτωπο» που συγκροτούν στη Γαλλία οι αριστεροί, οι πράσινοι, οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το ιστορικό χρέος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ολες οι δυνάμεις, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, πράσινες. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνσή μας», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου παρακολούθησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης και η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Κατερίνα Μπατζελή.

Με δεδομένη την αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη και το αίτημα πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών για εκλογή αρχηγού από τη βάση, η παρουσία του Παύλου Χρηστίδη έχει βαρύνουσα σημασία. Μπορεί να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το αν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνει πως ο νεαρός βουλευτής έχει στραμμένο το βλέμμα του σε ολόκληρη την παράταξη.

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...