ΗΠΑ: Επιβραδύνεται η αύξηση της απασχόλησης, αυξάνεται η μακροχρόνια ανεργία

Μοιραστειτε το

Γραφείο ευρέσεως εργασίας στο Ιλινόις

AP Photo/Nam Y. Huh

Τους λιγότερους νέους εργαζόμενους για διάστημα έξι μηνών κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας σε συνδυασμό με την έλλειψη περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της οικονομίας απειλεί την ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση έδειξε επίσης μια αύξηση στα άτομα που βιώνουν μεγάλες περιόδους ανεργίας, ασκώντας πίεση στο Κογκρέσο να παρουσιάσει άλλο ένα πακέτο διάσωσης.

Η έκθεση αφορά μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το τρέχον κύμα μολύνσεων. Πλέον οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι στη χώρα έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα ορισμένοι οικονομολόγοι να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, καθώς τίθενται σε ισχύ ολοένα και περισσότεροι περιορισμοί σε επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη όπως τα εστιατόρια.

«Αυτή είναι μια απογοητευτική έκθεση που δείχνει ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει μεγαλύτερη επίδραση στις προσλήψεις από ό, τι είχε προβλεφθεί», σχολίασε στο Reuters ο Μπραντ ΜακΜίλαν, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων για το Commonwealth Financial Network. «Οι προοπτικές για συνεχή ισχυρή ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο» πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτό είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, τον προηγούμενο μήνα οι οι εργαζόμενοι στους τομείς διακίνησης αγαθώς, κατασκευών και μεταποίησης αυξήθηκαν κατά 245.000 ενώ τον Οκτώβριο είχαν προστεθεί άλλοι 610.000 στους παραπάνω τομείς. 

Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Μάιο, οπότε η αγορά εργασίας άρχισε πάλι να ανακάμπτει. Η πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας άφησε την απασχόληση με λιγότερες 9,8 εκατομμύρια θέσεις σε σχέση με το peak του Φεβρουαρίου.

Η αύξηση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα συγκρατήθηκε από περαιτέρω αποχωρήσεις εποχικών εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την απογραφή του 2020. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί περίπου 99.000 θέσεις εργασίας σε κυβερνητικά πόστα. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα με πτώση.  Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 344.000 θέσεις εργασίας.

Τα νούμερα αυτά έρχονται να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση κατά 469.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο.

Μακροχρόνια άνεργοι

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,7% από 6,9% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κάποιοι ταξινομούνται εσφαλμένα ως «απασχολούμενοι αλλά απουσιάζουν από την εργασία». Χωρίς αυτό το σφάλμα, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ήταν περίπου 7,1% τον Νοέμβριο.

Ο αριθμός των ανέργων για 27 εβδομάδες και περισσότερο αυξήθηκε κατά 385.000 τον Νοέμβριο σε 3,9 εκατομμύρια. Αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσώπευαν το 36,9% των 10,7 εκατομμυρίων ανέργων τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση για οικονομικούς λόγους ήταν σταθερός στα 6,7 εκατομμύρια.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...