Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, επανέφερε στο προσκήνιο την απειλή για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη δεν προχωρήσει σε νέα συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκαθάρισε πως σε ένα τέτοιο σενάριο το Ισραήλ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης τόνισε πως η επιλογή της χρήσης στρατιωτικής ισχύος είναι «απόλυτα» πιθανή, ενώ προειδοποίησε ότι ο διαθέσιμος χρόνος για επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον ελάχιστος. «Αν χρειάζεται στρατιωτική ισχύς, θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ προφανώς θα εμπλακεί».
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες του Σαββάτου στο Σουλτανάτο του Ομάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.
Οι υποψίες της Δύσης για τις προθέσεις του Ιράν δεν είναι καινούργιες. Εδώ και δεκαετίες, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, ισχυρισμούς που το Ιράν απορρίπτει, επιμένοντας ότι το πρόγραμμά του εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο Τραμπ είχε στείλει επιστολή προς το Ιράν, ζητώντας την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας, σε αντικατάσταση αυτής του 2015, από την οποία ο ίδιος απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ το 2018, κατά την πρώτη του θητεία.
Η στάση του Τραμπ συνοδεύτηκε και από προειδοποιήσεις για βομβαρδισμούς, στην περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία, καθώς και από πρόσθετες κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα. Η απόφασή του να αποχωρήσει από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία που προέβλεπε άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα τον αυστηρό περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προκάλεσε τότε διεθνείς αντιδράσεις.
Στο πλευρό του Τραμπ παραμένει σταθερά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέπληξε πολλούς όταν, έχοντας δίπλα του τον Νετανιάχου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν άμεσες συνομιλίες με την Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 45 χρόνια.
Ο Νετανιάχου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, επανέλαβε τη θέση του πως η στρατιωτική λύση θα είναι “αναπόφευκτη” σε περίπτωση αποτυχίας ή καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, εμφανίζεται πρόθυμη να προσέλθει σε συνομιλίες, τις οποίες όμως θεωρεί «έμμεσες», τονίζοντας πως απορρίπτει οποιονδήποτε διάλογο υπό το καθεστώς απειλών ή πιέσεων.