Ηχηρή απουσία Αχτσιόγλου από την πρώτη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ υπό Κασσελάκη

Μοιραστειτε το

Νέο γύρο εσωκομματικής έντασης πυροδοτεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χαρακτηρίσει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ως «τη μνημονιακότερη πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδριάζει στις 15:30 το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη συνεδρίαση συλλογικού οργάνου μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» με θέμα τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του κόμματος.

Στη συνεδρίαση του Οργάνου δεν θα παραστεί η Έφη Αχτσιόγλου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που δεν μπορεί να αναβάλει, όπως είναι η επίσημη δικαιολογία της. Για την απουσία της έχει ενημερώσει την Κουμουνδούρου.

Να γεφυρώσει το χάσμα με Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο και Χαρίτση επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη… δρόμου, που παραχώρησε στο MEGA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε σχετικά: «Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης θέλουν να είναι στην προσπάθεια δίπλα σας;».

«Πιστεύω ότι θα το ήθελαν» απάντησε, «και από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά».

«Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε. Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Προφανώς, το κόμμα μας είχε παθογένειες. Είναι μια καινούργια μέρα» τόνισε ακόμη ο κ. Κασσελάκης.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κασσελάκης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αυτό ακριβώς το απόσπασμα, με την πρόσκληση στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Η κριτική της υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή, καθώς μίλησε για «επιχειρήματα βγαλμένα από τη φαρέτρα της alt right», σε μια ανακοίνωση που υπέγραψαν η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στο Εκτελεστικό Γραφείο μετέχουν ex officio ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου), η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Δημόσια «επιστροφή» Τσίπρα με άγνωστο «μενού» και φόντο το «μαξιλάρι»

Η συνάντηση αυτή, σε συνδυασμό με τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μια σειρά από επιλογές της νέας ηγεσίας, όπως το «δημοψήφισμα» και οι αναφορές στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που αποτελούσε στρατηγική επιλογή του ίδιου, εκείνη την εποχή, δείχνουν ξεκάθαρα πως ο φυσικός ηγέτης της Κουμουνδούρου δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους.

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να μην «χρεωθεί» την αποχώρηση της ομάδας των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, ρίχνοντας τη Τρίτη «γέφυρες» προς την πλευρά τους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα ήταν ικανή να αντιστρέψει το κλίμα. Αντίθετα, με τη δήλωση του για το «μαξιλάρι», πέρασε την «κόκκινη γραμμή», αναιρώντας πλήρως την επιτυχία της κυβερνητικής θητείας Τσίπρα.

Ο Τσίπρας ανησυχεί

Το τι συνέβη τις ώρες από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος» για τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του κόμματος -που εν τέλει αποχώρησαν από μόνα τους- μέχρι και την ώρα που την απέσυρε, έχει γραφτεί αναλυτικά από το Newsbomb.gr.

Υπήρξε η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, που επενέβησαν δυναμικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη νέα ηγεσία, ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή. Και μάλιστα, κατέστη απολύτως σαφές ότι η κινητοποίηση αυτή προκλήθηκε κατόπιν παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία.

Το καινούργιο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στα όσα ήδη έχουμε αναλυτικά περιγράψει, είναι η δημόσια εμφάνιση του σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, παρέα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μπορεί το «μενού» της συνάντησης να μην έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο η δημόσια αυτή παρουσία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Άλλωστε, «κρυφές» συναντήσεις σε ταβέρνες δεν πραγματοποιούνται συχνά.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται να υπάρχει η έντονη ενόχληση που να υπάρχει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, για ένα άλλο ζήτημα.

Φυσικά, πρόκειται αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα – που χωρίς αυτό δεν θα είχε πετύχει την έξοδο από το μνημόνιο, μια επιτυχία που αποτελεί ένα μεγάλο «παράσημο» για τον ίδιο.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης, που μιλώντας για πολλοστή φορά στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, υποστήριξε ότι «το “μαξιλάρι” ήταν η πιο μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσπαθώντας να χτυπήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσοι άσκησαν κριτική στο «μαξιλάρι», στην πραγματικότητα επιτέθηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται μια «βίαιη αποτσιπροποίηση».

Μάλιστα, ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι όλες οι κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις από ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, στο οποίο μετείχε και το κόμμα. Και τότε αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.

«Γέφυρες» προς Αχτσιόγλου

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση.

Φαίνεται, όμως, ότι η απόφαση των νεαρών και ταυτόχρονα πολύπειρων στελεχών, είναι ειλημμένη. Θα αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν υπάρξει κάποια θεαματική κίνηση -σε πολιτικό πάντα επίπεδο- από την πλευρά της ηγεσίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...