Η έρημος της Αλάσκας ανοίγει για εξερεύνηση πετρελαίου

Μοιραστειτε το

Λίγο προτού παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε μια πρωτοφανή κίνηση για εξορύξεις στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Αρκτική.

Όπως γράφει το BBC, έπειτα απί δεκαετίες διαμάχης, θα παραχωρήσουν τα δικαιώματα για την εξόρυξη πετρελαίου στο περίπου 5% του καταφυγίου.

Καλύπτοντας μια έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής περιγράφεται συχνά ως η τελευταία μεγάλη έρημος της Αμερικής. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική τοποθεσία για πολλά είδη πανίδας, όπως οι πολικές αρκούδες, οι τάρανδοι και οι λύκοι.

Τους χειμερινούς μήνες, οι έγκυες αρκούδες δημιουργούν εκεί φωλιές για να γεννήσουν. Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί και ο θαλάσσιος πάγος έχει γίνει πιο λεπτός, αυτές οι αρκούδες έχουν αρχίσει να χτίζουν τα κρησφύγετά τους στην ξηρά.

Το Καταφύγιο φιλοξενεί επίσης τους ταράνδους Porcupine, ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια στον κόσμο που αριθμεί περίπου 200.000 ζώα. Την άνοιξη το κοπάδι κινείται προς την παράκτια πεδιάδα του Καταφυγίου, καθώς εκεί προτιμούν να γεννάνε τα μικρά τους. Αυτή η παράκτια πεδιάδα είναι το αντικείμενο της πρώτης πώλησης δικαιωμάτων για εξόρυξη  πετρελαίου στο Καταφύγιο.

Εδώ και χρόνια το θέμα προκαλεί τη διαμάχη μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου που υποστηρίζονται από την κρατική κυβέρνηση και περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτοχθόνων.

Πολλοί από τους πολιτικούς εκπροσώπους της Αλάσκας πιστεύουν ότι η εξόρυξη πετρελαίου στο Καταφύγιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άλλο σημαντικό κοίτασμα πετρελαίου, όπως αυτό στον Κόλπο Prudhoe, ακριβώς δυτικά του Καταφυγίου Άγριας Ζωής. Στον Κόλπο Prudhoe βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική και οι υποστηρικτές της πώλησης των δικαιωμάτων εξόρυξης πιστεύουν ότι το Καταφύγιο Άγριας Ζωής μοιράζεται την ίδια γεωλογία και πιθανόν αποθέματα αργού πετρελαίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι κρίσιμα για την Αλάσκα, με κάθε κάτοικο να λαμβάνει επιταγή ύψους περίπου 1.600 δολαρίων κάθε χρόνο από το ταμείο της πολιτείας.

Το 2017, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τη μείωση της φορολογίας περιείχε μια διάταξη για το άνοιγμα της παράκτιας πεδιάδας του Καταφυγίου για γεωτρήσεις και θεωρήθηκε ως τρόπος αντιστάθμισης του κόστους των φορολογικών περικοπών.

Το αμερικανικό ταμείο διαχείρισης γης πωλεί τώρα τα δικαιώματα γεώτρησης σε 22 εκτάσεις  που καλύπτουν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα. Αυτές οι μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου διαρκούν 10 χρόνια.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...