Η μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια και η απόφαση για στοχευμένες παρεμβάσεις

Μοιραστειτε το

Αντιμέτωπη με το «τσουνάμι» αυξήσεων σε προϊόντα και επιχειρήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και προϊόντα φέρνουν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποια θα είναι η συνέχεια. Για την ανάσχεση της ακρίβειας η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις ύψους 4 δισ., ενώ για την πανδημία το πλέγμα μέτρων ανήλθε στα 42 δισ. Από το κυβερνητικό επιτελείο δίνουν σήμα πρόσθετης στήριξης για όσο διαρκούν οι κρίσεις, ωστόσο, αυτό που τονίζεται είναι πως οι παρεμβάσεις θα είναι άκρως στοχευμένες και δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσεις οικονομικές και άλλες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει έδειξε αντανακλαστικά. Και στα μέτρα στήριξης για την πανδημία και στις ανατιμήσεις προϊόντων, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος ελήφθησαν μέτρα.

«Ασπιρίνες» λένε κάποιοι…Το βαρέλι (βλέπε δημόσιο ταμείο) έχει πάτο είναι ο αντίλογος και δεν πρέπει να τα τινάξουμε όλα στον αέρα είναι ο αντίλογος.

«Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται να «ζυγίζει» το μέτρο και την αποδοτικότητα του.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας που επιβαρύνει τις τιμές στα άλευρα, στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη και πιθανώς και στο ψωμί. Από την άλλη οι κυβέρνηση φέρεται να δέχεται εισηγήσεις από παράγοντες της αγοράς για μια εναλλακτική λύση. Προβλέπει την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου συντελεστή, είτε στο 10%, είτε στο 11%, στον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που συνδέονται με την κατηγορία των δημητριακών.

Από εκεί και πέρα η πολιτική προς τη μείωση φόρων και εισφορών θα συνεχιστεί, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται. Σημειώνεται πως ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ συν 60 εκατ. ευρώ το 2022 (όπου ίσχυε μείωση κατά 22% από το 2019), η μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου, η μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% και η διατήρηση της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού αυτή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6%- 8%, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται περί τα 710 ευρώ το 2022, από 663 ευρώ που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...