Η Τεχεράνη απορρίπτει την άτυπη συνάντηση για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Μοιραστειτε το

Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

AP Photo/Vahid Salemi

Το Ιράν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης άτυπης συνάντησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Η Τεχεράνη στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι για να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση, θα πρέπει οι ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Τεχεράνη δεν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης για τη διεθνή πυρηνική συμφωνία που πρότειναν οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Με βάση της πρόσφατες θέσεις και ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και τον τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία), το Ιράν δεν θεωρεί ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης που προτάθηκε από τον ευρωπαίο συντονιστή της συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο δήλωσε ότι παραμένει έτοιμη για ουσιαστική διπλωματία για το ζήτημα.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι για την απάντηση του Ιράν, παραμένουμε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε την αμοιβαία επιστροφή στην τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ θα συνομιλήσουν με τους εταίρους της του σχήματος «5+1», τα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία- σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση του θέματος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...