Θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο: «Νάρκη» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βλέπει η Άγκυρα

Μοιραστειτε το

«Πόλεμος» για το θαλάσσιο πάρκο που θα θεσμοθετήσει η ελληνική πλευρά στο Αιγαίο

«Φουσκοθαλασσιές» προέκυψαν εσχάτως στις ελληνοτουρκικες σχέσεις λίγο πριν την νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο επικρίνουν με σφοδρότητα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, απειλώντας ευθέως με κρίση, ενώ την σκυτάλη πήραν και κυβερνητικά στελέχη.

O Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε σήμερα ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης» στα ελληνοτουρκικά. Ο Τσελίκ δήλωσε, πιο συγκεκριμένα, ότι «υπήρχε μια πολιτική ομαλοποίησης ανάμεσα σε εμάς και την Ελλάδα» που «πήγε με πολύ καλό ρυθμό μετά την επίσκεψη» του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο «την ώρα που συνεχίζονταν με έναν όμορφο τρόπο όλες αυτές οι προσπάθειες εξομάλυνσης, υπήρξε ένα ανησυχητικό βήμα στις 16-17 Απριλίου όταν η Ελλάδα, διοργανώνοντας ένα συνέδριο για τους “ωκεανούς”, προσεγγίσε μια στάση ανακήρυξης δύο περιοχών ως θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο».
«Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτήν τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς κίνησης. Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του θαλάσσιου πάρκου. Ευελπιστούμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Γιατί όμως οι Τούρκοι «λύσσαξαν» τώρα με το νέο-παλιό ζήτημα;
To Newsbomb.gr πρόσφατα αναζήτησε τις απαντήσεις στον αμυντικό αναλυτή, αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη. «Τα θαλάσσια πάρκα ανήκουν μέσα στο εθνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Υπήρξε κοινοτική οδηγία, η οποία καθόριζε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα παράκτια κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει το συγκεκριμένο σχέδιο», εξηγεί ο κ. Τζούμης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Ότι εκεί καθορίζεις ποιες περιοχές σου ανήκουν και τις δραστηριότητες, δηλαδή για παράδειγμα ανεμογεννήτριες, βιοποικιλότητα κλπ, προκειμένου να μην μπορεί να έρχεται κάθε ξένος να μπαίνει μέσα να παίρνει τον θαλάσσιο πλούτο. Αυτό το σχέδιο έπρεπε να υποβληθεί από το 2021, και για το λόγο αυτό η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό δικαστήριο», μας ενημερώνει ο Λάμπρος Τζούμης.
Υπενθυμίζεται ότι την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Γιατί δεν είχε υποβληθεί το σχέδιο;
«Αυτό έγινε, γιατί ενδεχομένως ανέμεναν ότι θα αντιδράσει η Τουρκία. Και τώρα που το υπέβαλαν, όντως αντέδρασε», απαντάει ο αμυντικός αναλυτής.
Τι ορίζει η οδηγία που έπρεπε να είχε υιοθετηθεί;
Η οδηγία, που θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει η χώρα μας από τον Μάρτιο του 2021, καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους.
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σ’ αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, είχε αναφερθεί από την ΕΕ.
Η πολιτική και εθνική διάσταση του θέματος
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, όμως ειδικά για την Ελλάδα, δεν είναι μια απλή τεχνική διαδικασία, αλλά εξαρτάται από αποφάσεις με πολιτικό και εθνικό περιεχόμενο.
Τι είχε συμβεί στο παρελθόν και τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι;
Σύμφωνα με τον κ. Τζούμη δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με την Τουρκία.
«Και άλλες φορές στο παρελθόν η χώρα μας προσπάθησε να αξιοποιήσει κάποια νησιά, γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ακόμη και οι βράχοι που μπορούν να συντηρήσουν οικονομική δυνατότητα έχουν δικαίωμα στην ΑΟΖ», ανέφερε ο αμυντικός αναλυτής. Σύμφωνα με όσα είπε στο Newsbomb.gr στο παρελθόν η Ελλάδα είχε βγάλει ξανά πρόγραμμα για τα νησιά και η Τουρκία αντέδρασε πάλι, εξαιτίας όσων ακολούθησαν το 1996.
Σύμφωνα με τον κ. Τζούμη η τουρκική αντίδραση προήλθε και συνεχίζεται να πηγάζει «λόγω της θεωρίας των Γκρίζων ζωνών». Με βάση αυτή τη θεωρία οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως νησιά, νησίδες και βραχονησίδες-152-158 στον αριθμό- είτε του βορειανατολικού Αιγαίου που παραχωρήθηκαν με την συνθήκη Λοζάνης, είτε των Δωδεκανήσων, που παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη του Παρισιού, αλλά και την Κρήτη, δεν καθορίστηκαν ονομαστικά ότι ανήκουν στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι ακαθόριστου ιδιότητας.
«Ο ισχυρισμός είναι έωλος γιατί με τη συνθήκη της Λοζάνης η Τουρκία είχε απεμπολήσει κάθε δικαίωμα, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι δεν της ανήκει κανένα νησί πέραν των 3νμ εκτος από Ίμβρο, Τένεδο, Λαγουσες νήσους», εξηγεί ο κ. Τζούμης.
Ωστόσο από το 1996 και μετά τα Ίμια επανήλθε και για αυτό δημιουργείται το όλο θέμα.
Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...