Καιρίδης: «Η μετανάστευση για γίνεται με όρους και κανόνες»

Μοιραστειτε το

Δημήτρης Καιρίδης: Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα με τις παράνομες ροές

Τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, τα υψηλά νούμερα του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν έως τον Μάρτιο κατά 75%, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο East Macedonian Thrace Forum που πραγματοποιείται χθες και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Μετανάστευση: Ευκαιρία για ανάπτυξη;» ο κ. Καιρίδης συμπλήρωσε ότι στον Έβρο τα νούμερα είναι κατά 90% χαμηλότερα κι ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρχαν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο με διακινητές στην Εγνατία, λόγω της πολύ καλής δουλειάς των αρχών.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό έχει βοηθήσει και η συνεργασία με την Τουρκία. Το πρώτο μέτωπο που πήγε πολύ καλά ήταν ο Έβρος, το δεύτερο ήταν το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δηλαδή η περιοχή της Ρόδου και των Δωδεκανήσων ευρύτερα, και τώρα τελευταία υπάρχει και βελτίωση στο βορειοανατολικό Αιγαίο που είναι πιο ευαίσθητο, τόνισε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ότι στη Λέσβο, που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος για το μεταναστευτικό και που στεκόμαστε δίπλα με συγκεκριμένες πολιτικές, στις 31 Ιανουαρίου 2024 ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στη δομή του Μαυροβουνίου ήταν 5.911 και σήμερα είναι 3.571. Το νούμερο αυτό δείχνει την αποσυμφόρηση του συστήματος και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, επεσήμανε ο υπουργός.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση λόγω των γεγονότων διεθνώς και της διευρυμένης αναταραχής που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία που μπορεί να δώσει μάλιστα νέα προσφυγικά κύματα και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεταναστευτικών διαδρόμων εκτός από τον ανατολικό και τον κεντρικό μεσογειακό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δείχνει μια μικρή αλλά προβληματική κινητικότητα από την ανατολική Λιβύη. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στη συμφωνία που επετεύχθη για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε ακόμα και στη νόμιμη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δίπλα στην αποτροπή και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την αυστηρή φύλαξη των συνόρων υπάρχει και η ανάγκη της νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες στην αγορά εργασίας.

«Η μετανάστευση υπάρχει διαχρονικά και κάνει τον κόσμο καλύτερο, εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι «πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και όχι των διακινητών». Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει, πέρα από το πρόβλημα της παράνομης, και το πρόβλημα έλλειψης νόμιμων μεταναστών και εργατικού δυναμικού, τόσο στον αγροτικό όσο και στον βιομηχανικό τομέα αλλά και στις κατασκευές και τον τουρισμό, και έχει ανάγκη χαμηλής αλλά και υψηλής ειδίκευσης μεταναστών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός νόμιμης μετανάστευσης, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά. Προχωράμε με μια ολοκληρωμένη και αναπτυξιακή στρατηγική για να τον αποκτήσουμε τον μηχανισμό αυτό, εξήγησε ο υπουργός, και προσέθεσε ότι αποτελείται από τρία βήματα: το πρώτο έγινε, όπως είπε, με την ψήφιση της τροπολογίας. «Εμείς δεν είμαστε ξενόφοβοι, δεν είμαστε γενικά και αόριστα εναντίον της μετανάστευσης, δεν σηκώνουμε την παντιέρα του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, είμαστε κατά της διακίνησης, της παράνομης διέλευσης», αλλά θέλουμε τη λελογισμένη μετανάστευση με νόμους και κανόνες, τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η τροπολογία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και συγκέντρωσε τα 5/6 της Βουλής κάτι που δεν έχει προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με έξι συνολικά χώρες και το τρίτο είναι η αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού για τη νόμιμη μετανάστευση. Ο νόμιμος μετανάστης, είπε ο υπουργός, πρέπει να περιμένει ως και τρία χρόνια για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του σε κάποιες περιπτώσεις και «γι΄αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση και σε προλήψεις και, γενικότερα, σε μία σειρά στοχευμένων μέτρων». Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης για εμάς, και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε την χρονιά των ευρωεκλογών, τόνισε ο κ. Καιρίδης.
Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στα επιδόματα και δεν μπορούμε να δώσουμε τα επιδόματα που δίνουν άλλοι, αλλά μπορούμε να τους δώσουμε πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως και κάναμε με αυτή την τροπολογία», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μια ολοκληρωμένη πλέον στρατηγική …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Καμένα Βούρλα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των προσφυγόπουλων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ομάδας κατοίκων στα...

Σάμος: Θρήνος, λουλούδια και λευκά ρούχα στις κηδείες της Κλαίρης και του Άρη

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκαν σήμερα στο Βαθύ της Σάμου οι κηδείες...